李慧琼:周五將根據議事規則召開兩個內務委員會!

367 回覆
19 Like 170 Dislike
上年係法案委員會,under內會,所以內會主席可以指派新主持人(其實都係格硬嚟)
今次係內會,無從屬關係

依家估佢想學舊年咁用內會主席身份指派是但一隻豬去主持
喂原來一早有方法解決
講咗半年依家先做
即係拉布啦
點有皇?
佢地係“親共派”.
立會法律顧問講咗唔得
先畀郭拉到半年
而家因為有個外間法律意見
所以臭閪用特別名義開個會去處理問題
但其實咁樣係騎劫咗內會第一個議程「選主席」

而事實上亦應該係喺「選主席」嘅會議上處理
而唔係用特別會議嘅方式

都幾肯定立會法律顧問實淆底轉軚
幾好呀 唔係焦土架咩
呢個先係正解
前面好多人搞錯晒仲屌人五毛
巴打所見略同
琼子星期五下晝個會係開嚟傾今日大口九提出既外間法律意見
傾完之後先再決定跟定唔跟+點樣跟
不過盲都知佢會跟足
如果跟琼子就會好似嚟緊星期五咁隨時可以開個所謂特會內會去傾排後選主席後面嘅議案
問題就係講同上任主席只可以有CALL會傾選主席而個權,但班所謂資深大律師就夾硬話有權CALL會傾後面嘅議案
開咗咁嘅先例係超級危險 — 試諗下之後角色調轉,保皇拉布阻住泛民選到主席,佢哋可以無限拉然後叫上屆主席無限CALL會傾議案。到時你35+都無L用

BTW你估保皇黨真係訓撚咗半年咩,佢哋跟住就係暗底陪拉
嚟緊選舉如果依家過國歌法咁大爭議未又係玩自己
不過家陣兩辦出聲就焗住去
兩辦都勁,一句說話又憲制危機,家陣玩撚埋議事規則
去到選主席果陣仲可以召開內會過其他嘢先嘅話
咁仲洗乜選
不斷召開會過法案就可以千秋萬世個主席位
推 要煲大個嚴重性
跟住開大會直接取消內會
Push
不好意思借位謝謝

【凡事Be Water】流水式悼念手足,有無得諗?
https://lih.kg/2001104
傻鳩一問
立法會主席 同 內務主席有咩分別
點解要分2個主席
做左內務主席就可以隔硬開會?
笑死,佢地自己釋法釋到傻左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞