李慧琼:周五將根據議事規則召開兩個內務委員會!

367 回覆
19 Like 170 Dislike
一早就知啦
有個咁正義既家姐
有個咁仆街既細佬
可以開 但只可以選主席
佢可以用主席身份召開會議, 但必須要避開潛在既利益衝突, 所以佢要競選主席的話就唔可以繼續主持, 改為副主席主持會議直到選出內會主席

但依家佢又唔退選又要格硬黎先問題, 議事規則唔係俾佢地咁樣亂咁改架~
保皇啊建咩制
幾時先肯改口?
人地CCTVB日日叫你反對派係到洗腦啦
結界師會否於前一夜封印立法會呢
有冇人解釋下?
其實連登仔有冇真係睇過內會直播
大家成日都以為郭榮鏗有玩嘢咁拖住內會主席選舉,但係其實佢除咗冇限制發言時間之外,所有嘢都做得好公平公正,真係跟足議事規則嚟做。同埋冇限制發言時間都冇違反議事規則,even反民主派講10幾分鐘佢都係冇stop過,佢兩邊都會提醒議員發言咗幾耐幾耐,提佢哋盡快發完言。而逐議員出議事廳都係跟議事規則做,eg好多個月之前何已完嘅洋腸言論唔收回等等。所以次次見到啲藍絲鬧郭榮鏗都唔知鬧緊乜,又唔怪李慧琼每次call會call得半個鐘或者個半鐘,明知廿幾個人選都call咁短時間
再者,新年度內會規程不嬲第一項事宜就係要選主席,而上任主席唯一職能就係召開會議同埋主持新任主席選舉,有咩理由可以做上述外嘅事,一日未做完選舉,佢都唔可以肯定話一定做到主席,喺出面是但搵個律師話有權,咁泛民都出去搵個律師話冇權咁做得唔得
大口狗都on9弱智嘅
其實夾埋睇就唔得。
主席權力直至今屆選出正副主席為止。
每屆任期第一件事就係選主席。

唔做第一件事就可以繼續開會係完全唔合理。

又或者咁講,上屆主席在今屆會期的剩餘權力只係直至今屆會期選出主席為止,即係今屆會議的第一議程。咁琼子點可能主持今屆其餘議程?
佢地要立法先愛國
影衰晒中國人
又支持外藉警察叫中國人做曱甴
民建聯偽愛國
唔係中國人
上年咪做咗應該要做嘅嘢囉
本身係涂謹申做,不過之後保皇覺得佢拉布話佢唔再合適所以自己選左石禮謙做
憑佢係上任主席
郭不嬲都係拎住議事規則做 議事規則係咁定 亦都合理
但上任主席權力只限於開選舉主席既會
首先佢仲係主席,Dennis都仲係副主席,所以先可以主持個會,文字上係寫主席同副主席任期係到選到下任為止。

另外我覺得上面好多人誤會咗,根據大口今朝嘅講法,琼子今個星期五應該唔係裁決剪布,而裁決未選到新主席之前,佢仲有權召開內會通過其他嘢,即係Dennis可以繼續按正常主持選舉,但琼子可以隨時召開extra嘅會議去通過啲惡法,我覺得咁先死

隨心所欲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞