「多圖」被騙!無良補習中介呃導師

436 回覆
344 Like 6 Dislike
事源 3月24日,補習中介Hot tutor介紹一份補習比本人,本人亦已透過中介與家長約實時間。

到了約定時間(3月25),本人到達家長屋企補習,但因家長要求,當天課堂較原定少半小時,即補了1小時。
其後,家長亦認為本人不適合,而沒有繼續聘請本人。

於3月26日,即首堂翌日,中介表示將要先收取兩堂補習為中介費,同時表示如果家長取消,將退還一半費用。鑑於原定補習時數為1.5小時一堂,每小時時薪為$150,中介費即是1.5x2x$150=$450

本人當時已向中介表示首堂只補1小時,同時指出家長需考慮是否繼續聘請本人補習,但中介要求本人先繳交原定費用,再向家長確認,然後退還款項。由於本人只補了1小時,中介收費應是$150/2=$75,因此中介需向本人退款$375($450-$75)。

但問題中介直至今日,4月12日亦未有任何回覆,本人曾致電中介,但未有任何回應。

一個大學生想努力揾錢,減輕家庭負擔,但換來既係無良中介騙取金錢,幾百蚊都要呃,試問天理何在?
希望各位可以小心呢間中介,而本人亦會報警求助。
比啲火我
關我撚事咩
關我撚事咩

都係想大家小心
我都俾呢間垃圾中間呃過錢
過左成年都未退過錢俾我
打電話/send email/whatsapp冇樣有人覆
屌你老母 執柒左佢啦
XXXXX,咪俾錢中介!
學生嗰幾嚿水都呃垃撚圾中介
吸血中介死全家
個戶口名:ho ka wai
唔知有冇人爆料
希望多d人睇到
幫推
小額錢債幫到你,講到咁嬲,唔好唔入紙
小額錢債幫到你,講到咁嬲,唔好唔入紙

應該報警定入小額好呀巴打
得閒打去查詢下
關我撚事咩

呢單係關其他人事喎
如果個agent真係呃人,提醒其他巴絲唔好中伏+搞大佢,有乜問題?
關我撚事咩
關我撚事咩

唔關你事咪出翻去囉屌
呢單野都唔算私怨,唔好係又屌唔係又屌啦大佬
以前遇過一樣情況,巴打留tg我講返之前我點解決件事
關我撚事咩

唔關你事咪出翻去囉屌
呢單野都唔算私怨,唔好係又屌唔係又屌啦大佬

多謝巴打
其實幾百蚊唔算多,但真係唔想有其他人中伏。
一個人幾百,十個人就幾千架啦
巴打我用緊一間幾有良心,d人都幾friendly, 有興趣可以tg講
幫你推到佢仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞