Netflix新台劇 誰是被害者 集中討論區

472 回覆
104 Like 5 Dislike
反而想知第二季會點樣
無劇情無推理就變咗法證先鋒嗰類,吸引力大減
終於睇曬,好好睇呀!首片尾曲好好聽好配合劇情
我都覺得首片尾曲好正!
睇到第四集
拍得好有質感
你聽返原唱,會覺得宜家個編曲同個主唱係好配合套劇入面啲角色,明明首歌本身係情歌,但首歌擺左起呢度完全有左另一個意思,而且個歌手唱得好有味道
一口氣一日睇哂 情節緊湊 好睇

原唱係邊個?Karencici?
原唱係李友廷,宜家改編左之後係Karencici唱
睇完覺得唔錯
題外話林心如佢地點樣偷條屍體...做清潔入去?
…………
我覺得咁樣比係侮辱左《誰是被害者》
佢嘅層次高好多,鑑證只係套劇嘅外層,入面嘅野要自己發掘
為了惡而成為加害人,與為了懲惡而成為加害人是截然不同的。在大部分懲惡除邪的影視作品裡,懲惡的英雄往往先是被害者。以牙還牙,以眼還眼之前,先被人打掉一顆牙。

身為讀者觀眾的我們,也永遠看不膩這種的英雄故事。一方面是因為我們在現實裡往往都是沉默的幫兇,另一方面是現實中的善與惡其實並沒有分得那麼清楚。加害者與被害者的界線其實是模糊不清的。

《誰是被害者》這部作品試圖想要給觀眾一個小小的叮嚀:在我們揪出加害者、擊敗大魔頭、把兇手繩之以法之前,可能要先搞清楚,誰是被害者?

https://tw.news.yahoo.com/%E6%9C%80%E6%96%B0%E5%8F%B0%E5%8A%87%E8%AA%B0%E6%98%AF%E8%A2%AB%E5%AE%B3%E8%80%85%E9%87%8D%E6%96%B0%E5%AF%A9%E8%A6%96%E8%A2%AB%E5%AE%B3%E8%80%85%E8%88%87%E5%8A%A0%E5%AE%B3%E8%80%85%E7%9A%84%E6%A8%A1%E7%B3%8A%E7%95%8C%E7%B7%9A-140729970.html
大家都要活下去
元華

劉光勇
我都唔明,佢個角色設定又唔係廣東人
笑左,又幾似
呢個位真係呆咗
點解林心如啲國語變咗支那捲脷口音
https://youtu.be/Ht9Gaxf-qio

片尾曲,同原版一樣咁正
睇完好震撼

但想講一下個bug係幾次都係事發採證後再去

都仲採到 !?
社會低下階層,被剝削被打壓被欺負,但社會無幫手,反而要被害人用生命嚟實現悲微的願望,其實係好悲哀嘅一件事。

誰是被害者
層次唔同
有d人生不如死,覺得有勇氣死可以帶出自己最後生存意義。再反駁,生存先最需要勇氣。
大佬,淨係咁樣都無得比啦
睇咗兩集,幾好睇
女主角有啲似肥苟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞