Netflix新台劇 誰是被害者 集中討論區

472 回覆
104 Like 5 Dislike
睇到第3集
我估劉仲謙/ 女法醫 係final boss ?
劉俊謙啲國語好好
雖然間中有少少香港音
但扮台灣人絕對交足貨
老婆最有問題係會中意呢件
睇張孝全睇到好心煩
次次都要去現場 做到好有嫌疑咁
點解咁少人討論????
想問最尾係咪代表仲有下一季
幾好睇 寫家庭都寫得好好
雖然有啲bug位
但成套劇節奏都好流暢
主題好明確

明顯係 但係個重心 可能轉去隊長同檢察官 感覺主角都寫到盡
今季啲新角色戲份多到 搞到男女主角變配角咁 但我對張檢條線無乜興趣
係啊 尾果度又連去神秘勢力 D 但係男主都無咩野再寫la 個女同去關係又好返 大家開始互相理解 男主開始識得回應人地ge 需求 女主做到自己想做ge 野 同男主 一齊 雖然唔知點解佢無端端會一齊咗

都唔知第三季關於佢哋仲有咩好寫?
屌你老味神偷諜影條橋黎嘅

我都想問,好似無咩人睇
要張檢做神秘勢力,但睇完都只係成個弱智仔咁
個神秘勢力 唔係最後果位老太婆咩?
睇到ep5,覺得女法醫個嫌疑最大,有幾點覺得佢怪怪地
1. 劇情講左兇手係對人體結構有專業認識
2. 過份熱心幫張孝全查案,仲肯陪張孝全一齊癲,同佢偷入劉書妍間屋,又同佢一齊解 code, 超出左一個普通法醫對 case既關心,背後應該有d動機
3. 係劉書妍屋企搵料果陣,同張孝全講自己個女都係鐘意咁樣收埋野,有啲似鋪路
4. 劉書妍死果陣咁岩係案發現場附近
5. 劇情特別安排女法醫同曉孟講,自己對見屍體麻木左,又係似鋪路

劉俊謙都似有份殺,但未必單單都關佢事
咩案件目擊證人嘛
原來已經隔咗幾年, 唔怪得唔記得第一季發生過咩事
李沐好撚正
Yes 個樣同個氣質好啱做呢啲憂鬱女得黎又有愛
睇完
頭4集係幾精彩,氣氛同節奏都掌握得幾好
第6集開始公式化,最後一集感覺好俗套講大道理(第一季又係咁)
今季張孝全演得太用力,變到刻板化亞氏保加症/智閉症形象
藤岡演嘅張檢日文口音比想像中勁,雖然知佢好努力但有時交唔到戲

有劇透

啲預算去曬特技化妝到,呀囡份遺體現場清潔工就咁著件薄薄嘅保護衣,仲要用徒手清楚一啲器材都無
個基金會又係,明明社福機構但用曬水泥牆又簡約風,似監獄多啲
完美易容換身份呢個設計太脫離現實有少少唔夾,不過的確強化到蕭媽個決心,當提到原本嘅薛醫生cancer都放棄治療幫蕭媽有啲心up
仲有揭盅蕭家穎生前同真正死因真係有悲劇感,生還嘅人無一個係蘑菇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞