Netflix新台劇 誰是被害者 集中討論區

472 回覆
104 Like 5 Dislike
你揀咗CC字幕
你揀返traditional chinese就得
到暫時未睇過一套台劇合格
都唔好話好唔好睇了
希望呢套🤔️
想見你都唔合格?
我們與惡的距離?
呢種字幕係俾啲聾啞人士睇架 有幾on9呢
睇完 我覺得好正
一路睇一路都想知發生咩事
去到第三集張孝全已經知道晒發生咩事
心諗一半都未到 仲有咩做落去

香港啲劇(主要係cctvb)暫時唔會拍到咁
好多時都唔敢擺啲社會議題入去
呢套劇差唔多每個自殺都代表左一群人咁
Tran、奴工、殘疾、老人院環境差
最後張孝全自己個家庭就係自閉(?) 同埋老豆掛住工作,害死自己個女
仲有好多細微位 張孝全上許瑋甯架車唔再坐後座果下
一句對白都冇 等觀眾自己睇 好過cctvb句句都畫出腸
ok set 好左,舒服好多
暫時都好睇,風格都係偏沉實同黑暗,好鍾意
女主角真係靚得好緊要,太sharp 似model 多過似記者
Netflix 第一次睇台灣野,希望可以幫台劇洗底
其實TVB好似有編劇出過嚟解畫,佢地都唔想下下將主角內心戲變對白講出聲,但觀眾唔明亦都冇諗過要明,一定要畫出腸先得,過往TVB成功既時候冇培養過觀眾口味同時拍D高格調既劇去一齊Upgrade,依家自食惡果,已經冇晒本錢去玩,再唔遷就下觀眾就連少少收視都冇埋,愈冇觀眾愈冇資源最後歸大陸邊,只求大水喉吊命
真係好靚台灣仲有拍戲拍劇嘅女明星嚟講我覺得佢係top 10
所以見佢做煙鏟覺得好唔襯
笑死最尾張孝全講書果part
台劇講道理說教個part 真係毀全劇....林心如係呢出戲演技有D浮跨
Season 2
概念好睇
故事都好睇
但係d人物寫得麻麻
好小側面描寫

許瑋甯好正
咁都有道理 觀眾同編劇相輔相成
大台幾十年黎都係慣性收視
根本鳩拍都會有人睇 觀眾又冇用行動迫佢改變
佢平鋪直述到好似廣播劇咁
搞到依家對外國劇無力招架
Viutv慢慢都掘起 但係應該冇咁多budget 觀眾亦都未夠去打低大台
仲要啲時間
估唔到有星爺同tony stark客串
班警察講個d係台語黎?
點解咁似廣東話既
同埋有集林心如都講左廣東話
係台語
台劇成日都會有台語夾雜
但話似廣東話不如話似閩南話
其實我覺得個案可以唔洗破得咁快
知道個作案手法之前仲有勁多集
我覺得麻麻地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞