一人一首80,90年代改編日本歌但唔及原唱嘅廣東歌

1001 回覆
45 Like 33 Dislike
Push
月半小夜曲
原唱屌打曬其他版本
dllm成蟲
陳百強早期紅過張國榮好多,張國榮後期紅某程度都係靠台風以及演技搭夠,至於唱功大有進步算係比較後期嘅事。
柏原芳恵 化石の森
唔知點解睇睇下覺得有少少似岩崎宏美,連首歌旋律都有少少似
https://youtu.be/VDTNbvGwThs
係好大程度,如果張衛健再靚仔啲,可能分分鐘有佢咁紅
時也命也
唔計樣只聽聲,嗰個年代我咁排:
關正傑>夏韶聲>陳百強>黃耀明>林子祥>黃凱芹
此歌都係火サス主題曲
咁佢2個都係好啱歌謠曲風
佢鋼琴都唔差
佢自小學
河合都係
我既年齡層都冇人聽80年代既歌, 但啲新歌真係聽唔入耳, 所以好少同人傾音樂
其實都係81年啫, 只係曲風舊
夕陽之歌好聽在唔係唱功
係果種細膩,哀傷,一收一放都捉住個心咁
妹姐真係一個好多經歷既人
先可以唱出呢種感覺
近年嘅歌聽得比較多都係方皓玟以及其他抗爭歌
選擇少咗,當知道某啲歌手嘅真面目,就唔想再聽佢哋嘅歌
明菜經典拗腰 台風完爆八十年代所有女歌手, 著衫又夠潮, 加埋香港都係得梅姐夠頂 (雖然梅姐都係抄中森明菜同澤田研二)
張國榮90年代中復出歌壇先改咗唱法,即係有心人,今生今世果期, 佢八十年代唱腔真係唔係好掂
但從來無欣賞過倫伯
千千闕歌啱曬當時陳慧嫻退出,去美國讀大學, 一貫中產學院派味道, 食正當時出國讀書或者移民潮嘅離別味道, 梅姐嘅夕陽之歌就另一種滄桑,別具氣派, 加上係英雄本色3主題曲, 有種改朝換代哀傷氣魄
呢件垃圾想當年都唔鍾意佢㗎啦
而且英雄本色3故事背景係越戰,加上香港嗰時面臨97淪陷,梅姐版本似乎反映香港社會當時徬徨不安嘅氣氛
Btw 梅姐有一期又係玩tango
愈睇得多明菜嘅野
就愈搵得多梅姐抄佢嘅formula
不過果個年代個個都係咁抄日本,爭在出來個效果高低
香港其實抄得好有格調有自己風格

草蜢呢個封面張叔平做, 潮到出水

陳慧嫻呢個造型都係當時最潮日本靚妹打扮, 有layer有 details, 唔係求其照抄
明菜係第2隻單曲《少女A》轉行叛逆路線先爆出,果期D偶像基本上都係行青春可愛
不過佢唔中意少女A
冇錯佢ツッバリ路線好成功
Wiki 話少女A因為有色情意味,有被禁播
但我搵個中譯本睇完全feel唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞