一人一首80,90年代改編日本歌但唔及原唱嘅廣東歌

1001 回覆
45 Like 33 Dislike
Push
講起CBS即刻諗起村下孝藏嘅初戀,佢嘅情歌的確好扣人心弦,可惜99年腦溢血走左,走嗰時得四十幾歲

廣東話版初戀由林志美主唱,相信大家都唔陌生

村下孝蔵 初恋
https://youtu.be/mQfEP9KSJt8

林志美 初戀
https://youtu.be/4Vpp_Nov8ao
原來plastic love有廣東歌改編 真係唔知
好鬼憎啲藍屍演藝人認屎認屁話自己同陳百強好有緣份,尤其譚詠麟同高志森,簡直侮辱左陳百強
安全地帶 洒紅色的心(唔知原曲叫咩)
佢係開演唱會rehearsal時死

仲有,佢唯一大hit作《初戀》plug歌期間
佢大病 好多音樂節目都上唔到
咪係
83年
原作都係叫 酒紅色的心
ワインレッドの心
倫伯真係抄到十足
不過主音
玉置浩二(當時25歲)正好多
https://youtu.be/8FkGsbPURC0

作詞:井上陽水
作曲:玉置浩二
玉置浩二正到癲
後生時有後生嗰陣嘅正,老咗又係另一種味道
少數婚外情又打老婆都無事嘅日本明星
當年安全地帶嚟香港開show,但仲未夠大個識聽佢哋,好可惜
佢後生嘅好多歌聽返一啲都唔「老」,仲好pop好正
你個名
事實係日本仔當年作曲高水準
好多正歌係日本歌多
依加廣東歌唔聽 因為無哂人材
剩係聽日文歌 始終人地keep個水準
編曲
製作
錄音
現場present方式
都高水準過當年香港一截
日本當年走美國錄音
已經高見一班 仲要係人材培訓階梯
好足 香港有鬼培訓人材
依加日本人地請前輩(作曲家)
起電視台教人點聽歌 點作曲
培養靚仔玩音樂 日本先多地下樂隊
歌手 真係捱到出道果班 個個水準高
其實日本録音技術都高過香港一大截
80年代啲偶像好多喺傳奇選秀節目《Star誕生》出道

由市打到縣打到上東京
嬴咗出道
錄音機器上 同技術唔同咗
2000年 錄音年準 簡直跳躍式上升
香港開studio 真係賭錢落海
咁依十幾年賣碟唔賺錢
日本銷量都跌咗好多(秋元康/嵐除外)
又冇得咁計
就係比佢地出場機會 練台風 練氣 練技術
自從美國佬American dream 出名
中國先走去抄美國佬學拍節目
跟手韓國仔抄大陸佬變

其實日本已經做咗好多年
日本明星訓練學校 唔唱得 學跳舞 做人地御用明星排舞師 作曲得 可以玩live house
創新地 唔得咪教人樂器 仲可以入娛樂圈做藝人 做工作人員
想い出がいっぱい - H2O
https://youtu.be/04SpqyUcNlM

譚伯 愛的替身
Sor 掉轉左
原唱好聽 d
lm 聽日本歌
80年代單係idol 出道,每一年都幾百個
平均一日2個以上
出道難
紅到仲難
主要係cd 唔係必須品 我自己有堆日本碟
全部未開過 日本人自從有apple 手機 佢地直接去a站 比錢做會員 apple music 買歌 我自己直接mp3 上網買 cd真係變咗收藏品

同埋日本人越來越鍾意聽現場 佢地本身唔夠場地開騷
所以成班精英中精英 仲未計拍電影紅到唱番歌果班藝人 同角川3人娘 就係例子
可唱得果下先勁 上現場無咪咀
如果我生於日本最輝煌年代 屋企成埋錄音帶
大部份玉置浩二既歌,除左張學友翻唱,其他都係原唱好聽

southern all stars 首海嘯,我覺得原唱好過蘇永康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞