一人一首80,90年代改編日本歌但唔及原唱嘅廣東歌

1001 回覆
45 Like 33 Dislike
日本碟貴咁多
人哋音樂製作成本亦高過香港好多
當然市場都大好多
push
Push
Push
好post要推俾手足睇
師兄你誤會了
我段字係寫俾話中島唱得差嘅人
睇完依個po 再特登上youtube聽返中森明菜80年代嘅single

樣+聲線勁charm

個人感覺到容祖兒台風+神態係抄明菜
知唔知醜
容祖兒好閪下,15年叱咤HOCC同一眾歌手上台唱撐起雨傘,仲好記得佢台下撓埋雙手兼且擺埋副閪樣
補充一句,我唔係講跳舞抄
我係覺得唱慢歌果啲動態,眼神,表情
都好多明菜影子

我估可能係wyman設計俾佢
當容真係時代歌姬咁玩
但真係唔配
人地足足15年天后嘛

容唱歌的確唔差,歌又入屋
不過真係咁多年都無真正巨星果種charm
適逢香港樂壇萎縮
英皇無限資源下,佢可以無對手
大黑摩季 - チョット
Sammi - chotto 等等

印象中當時香港Sammi 唱呢首歌係好hit
唱功當然冇得同巨肺比
但以改編歌黎講,算係成功
中文歌詞易上口

春卷真係好命食正樂壇萎縮

BTW 依家都好難再搵到近似中森明菜既偶像歌手
形象百變+唱功+樣+舞蹈都係頂級
"她的嗓音偏低沉,往往在演繹有著下沉基調的歌曲時情緒會被恰到好處的表現出來。大本恭敬這位聲樂老師提到過,在他教過的學生裡明菜是除去岩崎宏美外嗓音條件最好的。"
https://www.gcores.com/articles/114910
有part講中森明菜
Push
8/90年代日本女性偶像多數係雞仔聲,一係扮老牛聲當實力派
中森明菜就係樣,氣場,聲線都頂級,一舉手一投足都種獨特魅力,抵佢有咁嘅成就
啱啱上期周刊現代有做中島大特集
搵咗50個名人選佢嘅best 20
雖然我都好麻麻中島嘅腔口同作曲
但佢真係好西利
只要有佢份作曲 or 作詞
就係大賣保證
"糸"依首超鍾意
Btw 8,90年代寶記最財雄勢大

倫伯80年代最賣得嘅碟都係直接搵日本人作曲編曲
單以cantopop而言倫伯嘅碟的確算高質
另加上80年代中期香港band 潮,一班有質素又破格嘅音樂人浮上面,例如劉以達等都有幫倫伯做歌

反而去到90年代初期cantopop就變晒改編歌+垃圾編曲,極度即食,編曲照copy日本原曲但只抄到個殼,無晒人地精髓,完全唔明點解香港班所謂編曲人夠膽落自己名
其實80年代啲改編歌編曲大部分都係照抄
佢同松任谷由実真係鬥足40幾年
Push
Push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞