[講故台][我全都要?] 為咗報仇,我開始玩tinder 2

1001 回覆
179 Like 3 Dislike
係時候乘虛而入 crystal
想入飛飛
唔搵返ex係基本啦
雖然sad果時作文會好啲,但唔好sad咁耐,樓主加油
sorry 大晒咩
咁個髮型師呢
一開始個髮型師?j鋒本身幫襯開
做步兵了
即係大部分都係真事?
真係取材嗰陣玩
有嗰間髮型屋但無嗰個髮型師
本故事大部分純屬虛構
幫推
好想睇多啲J鋒同兩隻臭雞既攻防
新人Lm
Live
「我想去睇海…」crystal講。

「嗯…」我一口應承。

心情差就睇海,似乎係刻印喺人類基因入面嘅一種行為模式。

我係咁,crystal都係咁。

我同佢行到去避風塘,沿住條小徑一直行一直行,crystal一直都無出過一粒聲,剩係默默咁望住個海,而我就默默咁望住佢望住個海…

維港好靚…喺填咗咁多次海之後,維港都仲係咁靚,實在好難想像,喺填海之前呢個海港到底有幾闊、有幾壯觀…

記得幾年前外國有個名人嚟香港遊覽,話維多利亞港係victoria river…作為一個土生土長嘅香港人聽到之後唔知點解有啲嬲,嬲個垃撚圾政府垃撚圾嘅規劃,令到一個完美嘅海港無咗咁完美…

海風吹過嚟,伴隨住一種維港獨有嘅咸香味。

就好似有人鍾意聞泳池嘅漂白水味咁,我鍾意聞呢陣海水味。

「我好鍾意呢陣味…」crystal講。

竟然俾佢講咗我心入面嗰句?

「我都係…哈哈…」

「我從來都無同阿鋒睇過海…」crystal講。

「真係咁放唔低…?」我問。

「我以為可以…」crystal講。

「…」我唔識得安慰佢…因為我知道對於J鋒嚟講,miss lin嘅地位係無人可以動搖…

「你覺得呢…佢會鍾意啲點樣嘅女仔?」crystal問。

「好似你咁樣嘅女仔…只不過…你地相遇嘅時間有啲差錯…所以…」我講。

「嗯…我都知…佢總係望住好遠嘅未來,或者係好遠嘅過去…」crystal講。

「我…幫佢同你講聲對唔住…」

「哈…如果我鍾意嗰個係你就好…」crystal講。

卟!卟卟!

我個心好大力咁跳咗跳…

「不如過去坐陣…?行咁耐都攰…」我提議。

「嗯…」

如果crystal鍾意我,我會唔會鍾意佢呢…?

「香港真係好靚…」crystal講。

「嗯…可惜吖…一個咁靚嘅地方…逐漸俾人蠶食緊…」我講。

「你覺得呢…香港最值得人欣賞嘅地方係咩?」crystal問。

「唔…廣東話掛…?尤其係粗口,簡直係變化萬千。」我講。

「咁你覺得…我最值得人欣賞嘅地方係咩?」crystal繼續問,殺我一個措手不及。

「你已經係我識嘅女仔入面最好嗰幾個…」我答,不過答咗等於無答,因為我真係稱得上係識嘅女仔都只不過係幾個。

「幾個之係第幾個?」佢繼續問。

「頭一…兩個…」我腦中唔知點解浮現出肥婆個樣…所以無辦向crystal講大話話佢就係第一,因為連我自己都唔可以為肥婆同crystal排一個次序…

「如果我做你女朋友…你會唔會開心…?」crystal問…

「會就一定會架啦…我都未拍過拖…更加未試過俾人鍾意…人生亦都無幾何同女仔靠到咁近喺夜晚嘅海旁傾偈…唔開心就假啦…不過…你對我都唔係真係嗰回事…哈哈…你不過係想搵個人陪下你…而我不過咁啱係嗰個人啫…」我講。

「嗯…」crystal嗯咗一聲,然之後將個頭靠落我膊頭到…

「借個膊頭嚟挨下…」佢講。

你挨咗先問,我有得拒絕咩?

我心諗…

「所以…你唔好咁輕易就話做邊個邊個女朋友喇…我知你好後悔鍾意咗J鋒…但都無需要咁樣做去踐踏自己對佢嘅感情…鍾意咪鍾意…單戀咪單戀囉…你咁好,總有一日會有人行入你嘅世界,抹走你心入面有關J鋒嘅痕跡…」我講。

「嗯…」crystal依然靠住我膊頭,又再開始喊…仲喊到拎我隻衫袖嚟抹眼淚…

「乖喇…喊完就舒服架喇…」我開始亂鳩咁嗡…

「點解我鍾意嗰個唔係你…」crystal一路喊一路講…

「邊有得咁樣假設…正正因為你鍾意嗰個唔係我…而家你挨住喊嗰個先係我吖嘛…」

「多謝你…」

「客咩氣…friend嚟架嘛…」

「嗯…」

「都夜喇,送你返去?」我講。

「唔使啦,我好返好多,自己走得啦…」

「唔好啦,而家咁夜…我送埋啦…我同你又唔算住得遠…」

「咁好啦…不過成兩點喇喎…搭的士?」crystal問。

聽到的士兩隻字我冷汗都飆撚埋,背脊傳嚟一陣寒意…

「唔好唔好,去等n車啦…都好快啫…」我講。

明明的士佬應該係日更,但我就有種不詳預感,告誡我咪撚搭的士…

之後我同crystal行返出大街,喺巴士站等n車送佢返屋企。
等睇的士佬經過n車站
一陣的士佬又會出現
的士佬有巴士牌
的士佬間花鋪開24
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞