汽車用品店員,你問我答 (6)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
洗車手套~~ 吸水毛巾 ~~ 洗車水 <--- 必備
其他睇自己需要
仲想順手問埋大範圍補色係咪用噴罐好d?
yes
btw sor soft99 冇你呢個 code
corolla車機+後波cam 裝埋幾錢?
sor 冇做車機 & 冇做 service
巴打之前款CG 黃色香蕉噴臘係咪冇賣喇?用P40 美容噴蠟可唔可以代替到?兩者有冇研磨成份?

想問下CG至尊深豔驅水乳蠟同白光雙效美容液又有咩分別?
利伸:白色車

Thanks 巴打
打左蠟用美光隻gold class洗車係咪都ok?

另外想問下用完補油筆用砂紙磨平,側邊d位磨到啞色左咁可以點補救?
用左美光支compound都無咩效果
Sor 剛剛賣哂
用P40 美容噴蠟可唔可以代替到?<--- Yes
兩者有冇研磨成份? <---- 2支都係只有輕微去污能力, 不至於係研磨

想問下CG至尊深豔驅水乳蠟同白光雙效美容液又有咩分別?
至尊深豔驅水乳蠟先 <---平 d 但都係令身的
白光雙效美容液 <---- 持久 dd
試左至尊深豔驅水乳蠟先, 因為好間唔中有客講佢架車唔知點解冇做 coating, 但咩蠟上去都係一晚就冇, 所以試左平既先
打左蠟用美光隻gold class洗車係咪都ok? <--- yes

另外想問下用完補油筆用砂紙磨平,側邊d位磨到啞色左咁可以點補救?
用左美光支compound都無咩效果
<--- 正常應該 ok ga wor, 你用幾多號砂紙
我由1000開始磨到3000
如果係咁應該 ok 的
你咁樣試試, 將你要做既位分開 2 半, 個 15 分鐘專心只做其中一半, 之後比較下有冇 progress
即係我再用砂紙磨下啞色左嘅位?

等我試試先 唔該
唔係呀!!!
用粗蠟
我想問點解我去啲鋪頭打蠟
入面條友話支hybrid ceramic wax酸性好高叫我唔好用
明明睇review都話冇問題可以用嘅

想問下有冇得去皺 新車揸左一個星期就咁
粗蠟係咪要出D力捽?
睇你信邊邊
呢支我冇玩乜劑 comment 唔到 sor
咁快
你用少少皮護養野睇睇會唔會好 d
btw 邊間廠?
唔洗好大力
用少少力咁就 ok
sorry 巴打 X07 係我車身個color code
搵返soft99 應該係D7593
請問你鋪頭有無
想請問下消光黑嘅車平時應該點打理?
同埋如果花左係咪又好似漆面咁打粗蠟整返靚佢?
thanks
Toyota ?
Toyota 唔見有呢個 code wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞