汽車用品店員,你問我答 (6)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
比較common用既洗車水有邊隻呀? 新手第一次洗車 有冇話點洗會好d架?
呢樣我都有問過
照用就得 因為你補得點都要係上面再噴油
樓主就係因為呢個原因先淨係入白色
做左ppf照比野打穿重要見埋底
想用補油筆之後做番個鍍膜算
點睇
美光 橙色
先濕車
再用洗車液加水 幾十ml 開一桶水就夠
射到佢起泡
用海棉 / 布 沾泡泡抹身車
車頂開始 由上而下
沖水
抺乾

複雜既大把野搞
想問雀屎印點番清走
洗完車都仲見到有個印係到 個心勁唔舒服
好怕已經蝕咗漆
求日本製的洗內籠牌子
立時新試下
裂左既用玻璃修復劑有冇效
機倉之前滲油有好多油係周圍,有啲入,有咩辦法清左
基本上9成既貼都要MID番出黎
除左天窗
黑皮龍, 洗唔洗專登日日噴D咩野皮龍養護劑?
玻璃成日黐左咗好多塵

1)點樣會冇咁多塵?做鍍膜?

2)開車前用咩除塵最好?(又怕刮花玻璃)
傳統雞毛掃?

車門膠邊老化可以用乜野抹下?
有冇賣可以痴野(車仔,香水樽等集物)又可移除個隻膠水?
有無太陽能胎壓計?上次上黎唔記得問
Soft 99 Clear Coat Spraying <--- 光油
Soft 99 Body Paint Primary Gradator <--- 減少色差
Soft 99 Finish Spray For Air Touch<--- 減少色差
2同3分別唔大
sor... 我都等緊
美光, Chemical Guys, 3M, Soft99 好多都冇貨.....
Sor 真心唔識
洗鈴定洗呔水?
持久既意思係?
Sor 唔知
你可以試試旺角個幾間
其實 Chemical Guys 個支幾好, 又唔貴又好用, 不過未有貨
有, 用bluetooth 出 Aux/FM 既插頭
Chemical Guys Citrus Wash
去污力夠強, 又令身
#利申用緊
https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-citrus-wash-gloss/
用得
因為係唔係之後都要補油
美光金裝, Chemical Guys Citrus Wash
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞