汽車用品店員,你問我答 (6)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
將某 d 成日有人問既野先 post 左先

1) 做唔做鍍膜好
--> 做左鍍膜的確係易 keep d, 當然都係要洗車, 但會冇咁易污糟~~

2) 鍍膜自己做難唔難?
--> 唔難, 係心機同時間, 有貓紙, 冇信心就比人整

3) 太陽紋/蜘蛛網紋要點去?
-->唔太深拋光已經得

4) 幼蠟, 拋光, 粗蠟 點分?
--> https://www.hkcarproduct.com/compound-vs-polish-vs-wax-%E7%B2%97%E8%A0%9F-vs-%E6%8B%8B%E5%85%89-vs-%E5%B9%BC%E8%A0%9F/

5) 鋪頭係邊?
--> 荔枝角

6) 玻璃好似好唔清要點攪
--> 去油膜去水漬

7) TG: hkcarproduct

8) 花左點算?
https://www.hkcarproduct.com/%e8%bb%8a%e8%ba%ab%e8%8a%b1%e7%97%95%e4%bf%ae%e8%a3%9c/?v=5995289c850f

9) 架車有臭味可以點?
a) 抹乾淨成個內籠,窿窿罅罅都要清乾淨
b) 地墊拆到就拆出黎洗
c) 洗一次冷氣 + 換冷氣隔
d) (呢個唔一定要做) 用車用除臭彈炸架車一獲勁
e) 搵一個風和日麗太陽猛又熱既日子,朝早 10 點鬆 d 就揸車去沙灘 (例如屯門黃金海岸) 泊 3 - 4 個鐘錶位比佢曝曬,去食個 lunch 行下~~
想問下做左ppf洗唔洗再做鍍膜

要~~ 多數 ppf 係可以擋到石仔痕, 不過好易有水漬印
可以做 Gtech 支 HALO
想問下可以點樣洗冷氣
Ching點睇龜牌枝ice seal and shine?
想搵枝嘢令車身可能有強潑水效果

--> No comment...... 你試試
車內cam幾錢

我記得有 cam 係一次過會影曬出面同入面 (e.g. HP 有)
其實冇機械可唔可以就咁拋光?
yes, 人手, 係慢 dd, 不過都係得
幫朋友問 佢架舊車車身啲色褪哂色一撻撻好似氧化咗咁 自己有冇得搞?

大工程 d, 可以打一次粗蠟+拋光試試
唔得既可以試埋上光油
有無片教點收車cam條線想裝前後車cam
畢地你地有無賣,其實同補土有咩分別?
有賣, Putty, 畢地 = 音譯 = 補土
有無洗內籠推介
買支 CG Nonsense
V07其實要點用?
當噴臘洗完車噴黎提亮?咁應該乾定濕噴
定係當免水洗車?
ching你嘅店鋪有冇得賣冷氣同換?
問多次先
想問下做左ppf洗唔洗再做鍍膜
同埋電鍍件有冇咩野可以keep到佢繼續令身?
有無邊隻噴霧式鍍膜好用?同埋一般可以keep幾耐?
係咪就咁用研磨劑同研磨海綿就得?
車cam iroad x5 同 HIKVISION G2+推薦邊部多d?
巴打鋪頭有冇車cam賣?
搭單問,v07同p40蠟,有無鏡艷個種冼水效果?
如果平時出入爛泥地,邊款蠟保護功能好少少?
當噴臘洗完車噴黎提亮 and 乾噴
sor 冇
reply 1
同埋電鍍件有冇咩野可以keep到佢繼續令身?
https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-heavy-metal-polish/?v=5995289c850f
yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞