香港外流球員討論區 (24)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
國國/76勇
好比面,以依三個球員水平可以去邊 d地方踢
除左台灣蒙古新加玻馬爾代夫果 d肯定夠班
客觀分析
其實學銘同 k3球員水平未必差好遠,但任何聯賽爭個外援位係要求好高
胡晉銘最慘,
拎完最佳年青球員應該夠料入港隊名單
俾av堅玩死
原來今季K3改制, 8隊加到16隊, 應該多d機會, 但唔知tm未update定點, K3暫時得6個外援
係都唔出奇,韓國聯賽不嬲唔多外援,更何況係半職業既K3
2013年,葉鴻輝差點外流中超球隊貴州人和,但埋門一腳卻因中國足協將香港門將定為外援而告吹,令阿輝直到現時都未曾外闖,成為職業生涯中暫時的遺憾。他現時只30歲,不排除未來尚有機會追夢,指到外地踢波要顧及「天時地利人和」,並不是他想去就能去。不過,他坦言,無可否認外流機會確實會隨年紀增長而減少,故他勸勉年輕球員必須以外闖作為目標,才能豐富足球生涯的閱歷及實力,「而家好多後生球員都有外流經驗,好似樂仔、傑仔,返到嚟踢香港隊嘅時候,進步係好大嘅。」

阿輝建議年輕球員,若希望能外流踢球,不要只局限於北上,「東南亞、外國所有地方,只要有機會的話,都應該去嘗試。只用東南亞嘅地方嚟比較,我相信東南亞所有地方足球嘅水平都會係香港之上,我唔講技術層面,只係講速度同比賽節奏,香港已經輸一大截。」他又認為,這是香港隊踢國際賽往往處於較為下風的原因,因為球員們習慣了本土比賽的節奏,所以往往在國際賽時,才發現自己的速度和技術,原來追不上其他地方的球員。

葉鴻輝勸勉年輕球員必須以外闖作為目標,才能豐富自己足球生涯的閱歷及實力。周滿鏗攝
「James(港隊前鋒夏志明)喺香港出名跑得快架啦,上次我哋喺南韓踢東亞錦標賽,佢完全爆唔甩人。佢嘅速度喺港超聯的確好快,好容易一爆就爆贏人幾個身位,但原來佢出到去都係好普通。呢啲就係因為我哋本地足球嘅水平,同其他地方有一種差距喺度,亦都係點解咁多香港球員想外流嘅原因。」葉鴻輝強烈建議年輕球員,有能力的話盡早外闖拓展眼界,這樣對球員自身及香港足球發展都是好事。
True, 就算球會或者國家隊比賽同我地55波,但聯賽 overall水平好過香港

我相信東南亞所有地方足球嘅水平都會係香港之上
估唔到中國輝同我諗法都類似
呢幾年港超好球員既薪酬水平真係升得越黎越快
前幾年傑簽入籍嗰陣都應該唔可能開到咁高
好擔心港超會變成中超咁 個個球員做曬山寨王 無心外流

傑志個價係正常
只係無啦啦多左東蓄兩隊暴發戶
先顯得傑志窮
台灣 ok 呀
而家仲踢緊 管理好過香港
啱 外流台灣,新加坡,馬拉,越南都值得試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞