香港外流球員討論區 (24)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
咁一定唔會攞passport
咁多份報紙得返蘋果仲未報呢場梅州風波
傑仔助攻力唔夠強
傷太多先大問題,斷唔到尾
傑仔真係好慘可能一路都俾梅州利用緊,仲要佢自己唔知情
呢10幾個鐘港足好多shocking news,仲未消化到
能興集團於2020年4月27日本週一,正式完成了對法國索肖足球俱樂部的資本重組並全面接管日常的營運。

索肖已和廣州足協簽訂合作協議,旨在利用索肖的青訓資源,長期協助培育我國有天分的年輕球員。而香港東方龍獅足球隊也挑選了兩至四個十歲左右的小球員,加入索肖的青訓隊伍。 ”
佛山龍獅 X 廣州足恊
梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥梅州客家 可恥
香港出唔到陳柏良級數既中場,我覺得其實幾失敗
唔洗多,一單已經夠,到而家都未消化到
東方牛B
睇佢啲資料佢係喺台灣學足球,竟然出到一個咁有足球智慧嘅球員
有陳柏良做例子,人地足球沙漠,黎香港踢職業波踢到上中超,真係無得話咩香港足球無配套
咁台灣有體育專長收生呢個制度,培養到好嘅球員都唔係太出奇嘅事,尤其係偏鄉個啲真係唔踢波讀唔到上去
(記者 黎永淦)仍處於港超榜首的富力R&F出現球員變動,屢獲內地球會青睞的梁諾恆,將轉會至中甲球隊梅州客家,一圓衝出香港的心願。

25歲的梁諾恆是香港近年罕有具入球能力的本地中堅。身高1.86米的他,年輕時曾到英國受訓,2013年回流香港,與胞兄梁冠聰一同加盟YFC澳滌,之後曾轉會香港飛馬及南華等強隊,2018年投身以內地為基地的富力,之後曾獲中超球會挖角,不過富力認為時機未成熟拒絕放人。據悉「細佬」去年已被梅州看中,現時終可達成心願。
明報專訊】港足入籍兵上季同病相憐,於中超上陣機會寥寥,艾力士(圖)及羅素原計劃外借至中甲球會拯救生涯,但內地聯賽受疫情影響停擺,現只能等待轉會窗重開。

艾力士羅素勢外借中甲
31歲的艾力士上季由傑志加盟中超球會大連一方(現稱大連人),惟全季僅3次上陣,而名帥賓尼迪斯上任後,更被取消球員註冊。

這名鋒將雖至明年底才約滿,但季前集訓未獲徵召,最近歸隊也是單獨訓練,故已盛傳他將被借至中甲隊。

羅素上季在河北華夏幸福也只曾上陣6次,今年1月到中甲隊陝西長安競技跟操,後來歸隊,但隨着河北簽入波斯尼亞籍中堅梅米斯域,或將減低其出場機會。羅素經理人亦證實,這名32歲中堅暫回英國,但獲一間中國球隊提出借用,待轉會窗重開才有決定。

至於年屆40歲的港足老將法圖斯,據報或再獲中甲貴州恒豐續約,延續「法老傳奇」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞