新手想學投資,有咩應該睇同參考?

173 回覆
15 Like 37 Dislike
學期權有冇邊本好
兩個法側:

1. 唔好上連登財經台
2. 高買低賣
咁我唔係佢肚裏面條蟲
真係唔知佢知唔知股票係咩來喇
你要問返樓主先知

不過就算真係白紙一張都好
要知股票係咩 (唔係話要好全面好詳盡知道佢歷史起源自NETHERLANDS)
純技術性操作既都係一兩個週末既事

BTW, 19歲己經係成人
少年係teenager..... 樓主只係年紀細過我同你
補充下:
我意思係叫佢諗下有咩方法可以另自己盡快吸收相關知識
我同你都唔係佢, 佢自己先知咩方法對佢自己最好
有啲人鍾意睇書, 有啲人鍾意上堂
本多終勝
新手唔好急住買,依家個市咁上上落落
心理壓力都唔掂
繼續投資自己,學下個市場走勢

依家都係短炒,想交學費都得
入市一定要有止賺止蝕價
唔係你辛苦草嘅錢就88
幾個月儲到十萬好叻仔架喇

我覺得你要認定自己接受到幾多風險先
起碼係心態上
波動幾多%你會好擔心訓唔著

才慢慢決定向邊方面入手
股票債券各式各樣都得
要清楚自己想點先
綠角好架
不過邊個講都好, 不要盡信或者盲目跟
跟都要量力而為
牛熊騙啲C9工具之嘛
真係咪撚玩
輸死你唔知乜事
I can see your point, 少年人or teenagers 都係一句,19 都只係剛剛成年無耐,有大把時間去進修同增值自己。我既意見係慢慢學習,唔好咁心急咁快入市。

你話快快學習,我反而覺得樓主可以試睇下財經書,睇下係咪真係啱自己,始終呢個過程係一生都要進行既過程,可以唔好俾佢咁大stress.

一個年輕人最大既資產係佢既時間同頭腦,睇多d 書增值自己, 其實買股票只係致富其中一個方法,當然呢個係門檻最低,但風險相對上較高既方法。
唔使睇書 all in TQQQ
其實你可以想像下,如果你跟恒指既比例,係呢一刻用現價買晒所有恒指成份股,咁你成個portfoilo就會跟住恒指升升跌跌,同恒指既表現就會完全一樣,你唔洗出出入入。

Etf就係做緊以上既野。
再解釋多少少,假設你買完之後,長和升左一倍而其他股票冇升冇跌,咁長和佔恒指既比例會增加一倍,但長和佔你portfolio既比例同時都會增加一倍,所以你係唔需要出出入入咁去跟蹤指數
why
方便投資全球市場,各種financial instruments
功能強大, 借錢又平
財政穩健過銀行
幾個月就10萬
幾年就有層樓啦
咁做乜要買股票做有風險既事
盡快既意思係就黎無定點?
幫樓主問定 有冇期權書介紹
SQQQ下話
開市之前,收市之後有勁假時段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞