新手想學投資,有咩應該睇同參考?

173 回覆
15 Like 37 Dislike
唔該晒

呢堆Terms都識嘅!

我會上Investopedia and 錢家睇睇!
唔該晒!
但點解推薦呢本呢?
其實好多人都會用2800盈富基金去儲錢
睇完起碼唔會比人呃先
呢本係投資經典,一定有得著
人地問投資
你就教人過大海投機
DLLM
過大海有過大海既方法
入市都仲可能會輸錢,齋儲無得輸

一年都儲到40萬,3年就可以上樓了
何必要比機會自己輸錢
回樓主
我會建議你按照自己需要去搵返岩你既書睇
唔同人有唔同內功同心法, 牛熊窩輪症可以SKIP

內功:
股票債劵>價值投資>技術分析>圖表派>LEVERAGE>商品FX>期指期權

招式:
algotrade
各種唔同門派睇你自己興趣
你不如讀好d書先啦
年中見過唔少umate 炒股日日睇玩短炒睇到爛曬gpa 輸左又冇心機溫無限loop easy money 好易令人上引
second up or甚至讀唔到u既人 真心唔好搞住先
係學都year 3 4就出黎做野而又完sem冇野做先好學啦
你家人叫你玩0005果d收息股我諗並唔係因為佢地唔識野而係佢地怕你 中左上面既野 你依家仲同係度講咩冇危邊有機
你咁既心態我怕你真係margin完輸到仆街搞到你家人
上連燈 勿認真 真係真係好想學 玩下模擬倉先囉 如果唔係幾年出post話輸20幾萬果個好可能係你
首先第一步係確立方向
投資者有好多風格, 大抵係哩兩個方向:

1. 價值投資 (期望低價買D股票返黎擺, 擺100年等佢升到你唔信)
適合鍾意默默地做功課既人, 睇財務報表, 睇新聞, 思考, 分析

2. 炒家 (期望低買高賣極速發達/破產, 大部分短線, 有時長線)
適合唔鍾意做功課, 想一夜暴富/破產既人

3. 收息者 (哩個其實係以上兩個既共同目標)
不論用咩方法, 盡快地搵到第一桶金
假設有1000萬, 每年收4%息 (極保守), 一個月都已經有3萬幾蚊洗下

睇你想用咩方法. 不過你咁後生. 如果事業上有機會
一定要把握左事業方面先. 投資既野可以用模擬炒下, 睇下書
你就會知道邊種方法適合自己.
例如Bill Gates, 佢既投資組合大部分俾左巴菲特叫佢幫佢炒.
因為咁樣佢可以專心自己既事業, 要知道股市係得2成人賺緊錢.
你新手如果抱住輸哂當交學費既話, 點解唔用模擬acc輸?
唔通真係要破過產先叫叻仔咩.

樓上有巴打建議既月供盈富都係類同既做法.
加多句
叫你入GROUP傾下
買課程學下果D
千其要當睇唔到.
衰D講句, 你處於最易呃既階段.
留名睇
比個方向你
1. 經濟
Micro & Macro Econ: 基本
Dagnino, George - Profiting in bull or bear markets-McGraw-Hill (2001): 按經濟週期將財富放入股票,有詳細解釋你應該看什麼indicators,同埋係邊度搵資料,譬如比人block 左嘅 bls

2. 板塊
Fisher Investment series
(Fisher investments press) Fisher Investments, Andrew Teufel, Brad Pyles - Fisher Investments on Materials-John Wiley & Sons (2009) 等等 自己搵,有唔同系列

3. 估值
Aswath 寫嘅書,佢比人話係King of valuation, 當中佢嘅little book of valuation 最簡單,佢有自己嘅blog 同YouTube
點解呢排好似多左咁多新手
點解硬係覺得你啲語氣似玩緊膠
X100

YouTube好多財演 要入會 要上堂
唔該晒你
好詳盡!
我會抄低!
呢句真話俾錢教你一定係呃人
嘩好多謝你!
極詳細!
好想Join個Group呀 但我真係冇料到,啟發唔到你哋㗎啵😂
淨係可以問問題😂
咪撚理佢啦,7200 7500都講得出係投資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞