新手想學投資,有咩應該睇同參考?

173 回覆
15 Like 37 Dislike
我點樣知自己唔怕你地D MATHS/ENG
我點樣測試自己對金融有熱誠?
19歲後生可以對金融有咩熱誠?
佢連金融係咩都唔清楚你就假設佢對金融有熱誠黎拉攏佢?

唔好咁啦, 俾D新意啦好冇呀.

Machine Learning?
區塊鏈?
IOT?
5G?

仲有冇?

黎緊可以開個TG GROUP
訓練人成為能夠靈活運用係5G既基礎建設下
運用IOT經智慧合約區塊鏈連接人工智能
幫助你成為不會被時代拋棄的專業人士.
18-22歲女士學習效果更佳.

要唔要黎上下我堂?
如果你怕, 或者對AI冇熱誠, 切勿加入
呢位師兄咁搶口

年輕人成日以為自己冇野可以俾人呃, 試下冇壞
其實咩都可以呃
呃時間
呃青春
呃撚含
呃蝦條

根本唔駛呃錢, 時間已經係最大成本.
Machine Learning要用幾多時間先學到?
去讀返個master都未必運用到啦. 入個TG GRP就得?

而哩D騙子講既野總係比我哩種人好聽好多
佢地和氣, 我勞氣
佢地客套, 我偏激
佢地熱情, 我冷漠

種種客觀條件都會導致人偏向相信佢地.
有幾種type etf嘅,你搞清楚先,唔係種種都蝕嘅
下個月就一野輸撚晒
有本玩杠桿etf 同期指
Day trade 嚴守止賺蝕
善意提醒:
有被害妄想症而自己又解決唔到既,及早睇睇精神科醫生啦, 可能佢幫到你

屌你,7500?
你教佢供下股先啦,7500可以當供股?
屌你老味
成班人一見到有個後生仔想問下野
個個就仆撚哂出來獻技又嘈交,
比啲真.善意回覆好冇???

Anyway~FOR 樓主and 其他人
上連登,勿認真
好多假膠, 又有騙子

脷伸: 久唔久會間偈性發膠~
供股其實真係見人見智,
明知佢下跌中都仲供
咁真係有啲戇鳩
睇你供邊隻既姐
但建議佢去玩7500,7200係乜野一會事?
ok, sorry我衝動咗
7200,7500回報唔錯係點解?
BTW, 我一律建議咁多位股友盡快開Interactive Broker ~
講真樓主上連登勿認真

好多人講野你要自己過濾一下,永遠有人嫌你月供/買etf太保守同時有人嫌買derivatives你太進取,最緊要係你搵到自己個投資方向同風險承受能力。

書方面,可以睇下Intelligent Investor,呢本書係一本好好嘅入門書,而且可以話係價值投資嘅起源,用幾日睇左佢你會對股票呢樣野有一個最基本嘅概念。

網站個d上面有人suggest左,如果你讀緊u有機會可以take下d finance course讀下,唔一定關股票事但你對投資呢個概念會更加清晰。

最緊要係千祈千祈千祈要自己判斷人地講嘅野
可以參考下道指、納指、S&P 500旗下 1X,2X,3X,有正向同反向

3倍損耗會比較大,都係因為上上落落波幅
但整體黎講,只要方向岩,持有唔超過1個月損耗都可接受

可以試下用富途模擬炒股,唔洗錢就咁開個ac模擬trade
其實呢個年紀,買債買收息股唔係唔得
但係你個增長真係少得可憐,都未必跑輸通漲既

如果後生既話,建議真係考慮比較高風險既投資
例如牛熊期權果d,其實係好過買藍籌指數
如果唔係真係同你擺舊錢係銀行入面係無分別
幾個月儲十萬,仲投乜撚野資!
儲兩年買樓坐定定收租啦
咁撚把炮?🤣
唔該晒!
已Cap低會去望望 Thanks!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞