新手想學投資,有咩應該睇同參考?

173 回覆
15 Like 37 Dislike
我都本住一個大家都係為我好,分享自己意見嘅心去睇上面啲comment!

唔好嗌交!
多謝你咁熱血嘅回覆!我會參考你嘅意見!放心!
唔該晒!已Mark低!
最弊冇得Take Finance Course 讀了!
我讀嗰個course淨係讀自己啲嘢都極濕濟😣
或者咁呀

你可唔可以解釋下點解7500盈利好,建議我望望?

上面巴打都可唔可以講下點解一聽到7500 就屌晒鬼

我唔識
無生意都升,唔知邊本書教到
Engineering???
Medicine
http://shawntsai.blogspot.com/?m=1

哩個係鍾意投資被動收入既醫生blogger
我諗你地同聲同氣
巴打, 首先要讚下你, 19歲咁後生就咁識諗, 同埋咁謙虛上黎問, 真心唔係咁多人有dd 諗法。

你今年19歲, 最大既資本係頭腦同青春,我反而覺得你唔使咁急入市住, 投資下你自己理財既頭腦先, 係股市上機會無處不在, 千其唔好心急入市。有幾本書我覺得幾好, 想推薦俾你。

1, 窮爸爸富爸爸
2, 永恆的價值
2, 勝劵在握
3, 勝劵在握2
4, 巴菲特開講
5, 巴菲特教你賺大錢
6, 巴菲特投資攻略圖解
7, * 巴菲特寫給股東的信
8, * 解讀巴菲特
9, 複利效應

彼得林奇
1. 彼得林奇的成功投資
2. 稱雄華爾街 beating the street

投資書
1. 思考致富聖經

其他
1, 原來有錢人都這麼做
2, 國富論圖解(原註你頂得悶的話睇都ok)

誠意推介 - 龔成所有書(佢d 書易入口, 好啱新手睇, 有一本專係講教你點睇年報, 個本係要必睇)

諗番我19歲個時仲傻下傻下, 希望幫到你。

PS: 就算你揾到一間好既企業, 想投資, 你一定要識分析佢現加既價格, 意思係佢現加係咪太貴? 定係合理區定便宜區,dd 你一定要識分析, 同埋我覺得你要投資優質股票然後長線持有,一定要睇佢地既年報, 最少睇五年,再睇埋對手既年報, 自己分析同判斷。

如果有興趣,可加我 tg 傾, 大家交流下

TG: wing_donald
唔記得講如果你買書,去博客來買,平超多

books.com.tw
Thanks bro!
詳盡到
唔該晒你!
都抄低咗!
唔該晒你!
Good luck and keep learning.
係咪正係可以試閱?
其實呢個年紀岩玩高槓桿,
但要真係學好先落場,
唔係就變成純運氣賭博

如果進取既
可以SKIP走牛熊窩輪症,
本身唔公平既遊戲
可以直接玩細價股, 期指&期權
我都BUY黃國英講: 如果開頭唔想幾倍回本既不如比啲心機返工好過

完全唔同意

雖然市場日日都有,
但係掉返轉, 我會同樓主講
今次係一次大經濟週期逆轉,
把握到今次機會,
以後條路會好行好多
機不可失,失不再來
諗下點樣最快可以吸收到相闗知識同經驗
盡早參與落場踢, 否則你永遠只係做觀眾
坐觀垂釣者, 空有羡魚情

共勉之~
補充下:
完全唔同意慢慢來
同意要了解左細節,風險,充實左頭腦先落場

勝兵, 先勝而後求戰
敗兵, 先戰而後求勝
龔成嘅書吸收下投資嘅基本概念 投資學理係唔錯嘅
YOUTUBE SEARCH 黃國英 自己做FUNDMAN 睇晒佢 獲益良多
試閱同借閱其實冇乜唔同
唔睇新聞唔睇小道消息。自己制定策略,自己控制風險。
我又想聽下你既論點,一個19歲既少年人,佢連咩係股票都唔知,唔慢慢吸收知識同經驗?你可唔可以講多小小點樣唔同意慢慢黎?
etf 要睇佢個背景,先好買。
個股的話可以睇d懶人包網
幫你filter 左d 比較有潛力的股。
http://bigstockdata.com
開頭玩 點玩都好 有幾多本玩幾多本 千期唔好學人借錢玩 借錢贏左緊係好 但係輸左就唔係由零開始 係由負數開始 後生細仔一開波就負數開始 好影響你日後既機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞