新手想學投資,有咩應該睇同參考?

173 回覆
15 Like 37 Dislike
小弟而家19歲,啱啱開始學投資。
投資呢個字好廣泛啦,我而家就主要想學投資股票方面嘅嘢。
究竟有咩書/Blog/Page 可以全面啲咁學一啲投資觀念同埋啲Terms?
中英都得,只要有用唔偏頗就OK
我呢排都睇咗好多綠角財經筆記
佢啲文筆係幾好,解釋啲嘢都幾清楚,但係由於佢係指數型投資者,佢去到中段開始只係不斷講唔同嘅Index Funds/ETF咁,唔夠全面。
我明白網上有唔少銀行之類嘅Page係有呢啲投資新手入門,但係佢講嘅嘢極片面,仲要係咁Sell某種類型嘅產品/投資方法去哄人買,唔太覺得有用。
所以想請教咁多位投資達人有咩啱睇,唔該晒。

我睇完綠角嘅文章,我都覺得新手嚟講ETF會係一個唔錯嘅選擇。
佢嘅手續費低,內部扣取費用都唔高,同埋好多ETF都係Track指數嘅,所以浮動都唔會十分大,相對嚟講風險就較為細。
我將我呢個諗法同屋企人講,佢就話係唔啱的。
佢哋ETF係非常唔抵玩,因為啲基金經理為咗要Track個指數嘅報酬同埋賺你錢,會係咁幫你買入賣出,蝕晒啲手續費。
佢哋就建議我買月供股票,因為性質差唔多但唔使蝕咁多交易嘅費用。
咁多位投資達人點睇?我有啲咩講錯可以指點返,唔該晒!

其實一路以來啲錢都係啊媽話要Keep住,直到入咗U先開始俾返啲錢我儲,所以有嘅錢就唔係好多。
儲咗幾個月到而家有啱啱好10萬蚊
我知道喺大家嘅心目中係好少錢,好少本金。
但係我都希望細有細買,學習下
希望遲啲可以有大啲嘅本金!
而家得10萬蚊,大家建議我應該
點樣去分配啲錢?
攞幾多錢出嚟投資?

問咗好多問題,如果大家見到我上文有啲咩Concept/心態上嘅錯誤,歡迎指正!唔該咁多位!
儲咗幾個月到而家有啱啱好10萬蚊

幾個月
“佢哋ETF係非常唔抵玩,因為啲基金經理為咗要Track個指數嘅報酬同埋賺你錢,會係咁幫你買入賣出,蝕晒啲手續費。”

FCed?
睇下媽咪麵買乜,然後買佢對家就多數贏
就係冇
佢嘅講法都好主觀
我唔太信
我先問下大家意見!
佢哋ETF係非常唔抵玩,因為啲基金經理為咗要Track個指數嘅報酬同埋賺你錢,會係咁幫你買入賣出,蝕晒啲手續費。

1.ETF可以自己trade,雖然會有損耗
2.股市無公平,係弱肉強食世界
幾個月儲10萬🧐😅
哈哈!對比呢度好多人我算好廢!成日見到連登啲高手幾個幾個咁上落!
儲幾年錢買樓
難分真與假
You can figure out the management fee of each ETF online
For return, you can track back the price history
我自己係睇LIHKG財經台 參考都係 而家唔算好有錢 但都衣食無憂
唔該晒!
唔好意思都有少少地方唔明,啫係其實個損耗都好唔抵玩?因為綠角成日都吹奏ETF可以追蹤指數,攞到較穩定嘅報酬(或者跟住指數蝕啦當然)
咁假設佢帳面上跟到,我實際上攞到嘅錢會唔會都損耗好多?
唔該晒!

我都認同㗎!冇危邊有機!

但係我啱啱入門,唔想俾個市場玩死。
想學精啲,儲啲經驗再玩啲高層次啲嘅嘢。

或者如果你係我,你會買啲咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞