新手想學投資,有咩應該睇同參考?

173 回覆
15 Like 37 Dislike
睇圖睇表
陰陽燭
新聞
牛熊分佈
總有好多數之不盡既野,你係咪真係咁有心機睇咁多野?
如果無的話就穩穩陣陣,all in 700 ,9988
收息股有電能,建行,中石油等等,不過而家石油銀行都係弱勢,當然玩科技股
利申:只玩正股同etf輸唔起既廢物
咁我唔反對趁侯生去揀高風險嘅投資標的 (期望可以換取高回報)既,不過都係個句,要識得分散風險
參考連登股神
睇曬腩哥d片是基本吧
學玩options futures
媽咪麵
ALL IN 5 仔
正股驚西
唔該晒

咁想問Mutual Funds 有咩好處?
英文好既話上investopedia 學
我自己比較幸運由大學個finance course 開始
識左stock, dividend, derivatives, options, long, short, put, call, candle sticks 呢D terms 就夠上investopedia 睇
財演可以聽但一定唔係starting point, 冇background knowledge好易佢講乜都信晒 有機會學錯野
任何野都係基本功行先 連股票係咩黎都唔識咁快聽分析係冇用

中文source真係唔識 等其它有料既人講
買本漫步華爾街睇
睇brrrrrrrrrr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞