點解有人姓李叫Lee 或者 Li

222 回覆
4 Like 70 Dislike
Jiang係普通話
本土lee 好少?
Btw li先係大陸人
Ip/Yip/Chan 由細到大都見
Chen 係匪語併音
Lee Li
Yee Yi
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%8F%A3%E6%99%AE%E6%9F%A5
1930- 1960 年間, 香港人口增加 274%, 然後你同我講本土 Lee 好多, 你連香港本土 5 大家族都不懂, 仲唔係大陸仔後代?
呢度有邊個唔係大陸仔後代
不過Li係最接近大陸仔

根本全部大陸仔姓李嘅都係會譯做li

Lee係跟鬼佬
越南人都係Li
台灣大陸越南都係
Lee係跟鬼佬可能因為以前英治時期影響
收皮啦死蝗蟲
一樣
我曾爺果代已經係香港出世
老豆果邊既兄弟姊妹全部都lee
唯獨我老豆就li
問佢佢話一出世就咁寫
真係笑死,中國除左廣州跟粵語比較多 Li 之外,根本 9成 Lee 都係大陸人,所以廣州人聽到姓 Lee,會被人笑北撈。
結果班 Lee 來左香港定居,而家仲話自己香港正宗。
其實香港中文教育應該要推行粵拼教學
問啲初中學生,好似連粵音九聲都冇教(冇再追問落去)
On9

普通話語系嘅地方都係叫Li
全中國都係叫Li
你check下啲大陸仔姓李嘅英文係咪叫Li啦
因為蔣介石係跟孫中山
孫中山等於廣東軍閥
好耐以前改名去登記處時,佢就係打開一本簿,揀啲中文字用咩拼音,咁都好拗係咪大陸人,明明好多土生土長香港人都用Li。只可以話,大陸人姓李會用Li,但用Li唔一定係大陸人。點解要係到比較邊個夠「正統香港人」
仲有deliveroo/deliverwu
Chiang 係用國語嘅舊拼音法wades-giles 拼 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wade–Giles
Kai-shek 就係廣東話
其實講左咁耐結論就係鳩黎
咁都得 以為真係問學術野
Tsoi好似型d
拼音蝗
Lie呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞