20歲麥難民被趕出家門90天 社工:他不因欠債露宿,而是家庭教育

324 回覆
63 Like 334 Dislike
其實01蝕錢好耐,啲記者都要食飯嘅
香港只係岩班肯日做夜做 任勞任怨既人生存
聽佢講嘢已經知佢差兩滴啦。
不過佢個fd明知佢低低地到呃正仆街啫。
佢不如去做抗爭者應該即刻比人拉去坐監
坐監起碼有張床瞓⋯
你條撚咁短係咪又唔使屌閪?
搵社工攞特快上樓
哎 仆佢個街 有精神病都扼人錢 等天收啦dklm
唔好傻啦,唔係個個社工都有咁權力幫人上樓
仲要幫佢果個係外展社工黎,最多都係幫佢搵下資源解決三餐,同埋睇下有冇工做下比佢自力更新
訓公廁較鬧鐘四金點去m記訓過?
點解唔繼續訓到天光
呢啲唔係信仰
事實係善有惡報
惡有善報

係可證

咩信就信唔信就唔信
呢個已經係人類社會既常態
廿歲有廿萬 洗唔洗瞓街
我覺得佢嗰病加埋呢啲打擊,令佢逃避,寧願咁樣生活,反正有人餵佢,餓唔死。

有嗰好朋友又係廿歲到畀人趕出街,啱啱放監冇耐,本身同屋企關係都唔好,之後佢唔想打擾人,通街瞓咗半年,但肯去揾嘢做,有一次揾到份北區車房學師,畀佢瞓埋,雖然貨櫃,但佢都話好正,好過喺公園。

之後有穩定收入,租屋住,慢慢儲咗啲,同人夾份開一檔,依家都叫一個老闆,仲好環境過我。

所以都好睇人,可能到某日佢會改變,可能永遠係咁,直到生命完結。
屯門巴絲如果撞到佢請佢食餐飯都好
收皮啦屌你老母
做步兵啦咁鐘意行
都要本身個人唔放棄 有上進先得 你朋友都叫做有鬥志
而家擔心呢個係無心機 想就咁訓一世
勿以惡小而為之
勿以善小而不為

做壞事嘅人一定有報應
老豆係保安 老母冇做野
廿萬係呢d家庭係好大條數
做得保安 除時老豆都六七張野.....
點幫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞