20歲麥難民被趕出家門90天 社工:他不因欠債露宿,而是家庭教育

324 回覆
63 Like 334 Dislike
條友一開口已經畀人知佢有精神問題啦
搵到咩工?
最新就話欠人廿萬啫
以前家人分分鐘已經幫佢還過幾十萬
S B T
除非屋企本身都有錢, 廿萬唔係細數, 同埋都唔知有幾多街數要清
要破產都算, 趕出屋企代表關係超差

btw, 鳩估事主本身都一事無成係屋企做廢青等屋企人養
又唔好彩被人昆
睇完有d 心up
雖然自己環境都唔係好
但有人比自己差咁多
屌訓完公廁周街走,我係屋企人都唔撚理條口齒不清既弱智啦,入青山啦
老麥冇咗仲有個地方24小時任坐:公立醫院急症室大堂,暫時冇人趕,起碼有瓦遮頭有厠所有位坐。
肺炎呀...
有得揀邊個想咁?
早幾日半夜送人入急症,等嗰陣同個食蕉吹水,佢話老麥冇得過夜後就開始有人嚟過夜。暫時都係幾個,遲啲可能仲多。
雖然世界好多地方都有露宿者 但聽親都好心酸
諗唔到做好人同水魚有咩直接關係
巴打你就真係似做水魚嘅人
根本還唔起 老豆保安 老母同個仔都無業
話就話廿萬 實際就利疊利無底洞
呢種人可以話係生活係社會嘅最低層,睇片可以知道自細屋企已經對佢嘅幫助同支援唔係好多,再加上佢有行為障礙,同人溝通都成問題,好難表達自己有啲咩需要,仲點樣向其他人尋求幫助?屋企人又冇、錢又冇、工作能力又冇,試問一個咁樣嘅人,係現今呢個社會仲可以點樣生活?相比起啲廢老,佢哋可能係社會上更加有需要被幫助嘅一群,咁點解唔幫佢哋?定係因為你覺得佢哋係自己攞嚟,所以唔值得人哋幫?
破產果下真係好sad
返唔到工啦,個社工比咗一疊老麥卷佢
2日後就話用哂.....
除非好簡單嘅工作,如果唔喺 好快比人炒
呢個年代中三畢業點搵工阿
仲要口齒不清
智力應該正常,只係感覺個人頓啲,有機會係成長環境造成
生仔考牌
相信呢啲係信仰信念嘅嘢嚟
本身就唔可以用邏輯去講
信就信 唔信就唔信
仔女趕父母出去就聽得多
父母趕仔女出去真係少
我搵萬5喺銀行都差唔多借到廿萬啦
唔係想講乜野,不過出咗黎做野會發覺
其實好多人都有好大條數喺身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞