20歲麥難民被趕出家門90天 社工:他不因欠債露宿,而是家庭教育

324 回覆
63 Like 334 Dislike
好撚心UP
睇完都敢再自我埋怨
無地址都真難搵工
如果係我係佢情況 我會去圖書館上網搵炒散工先搵夠幾千
再整 平安卡工人卡做地盤
地盤出左糧就應該租到太空倉
之後就自己諗啦
應該係好大年紀先生仔
20歲已經咁多病
兩老都似係養兒防老
20萬對於基層係一條好大既數
佢係幾好,以前想叫佢去我屋企暫住,死都唔肯,話驚住得太適服唔捨得郁,我又請過佢食飯,但第二次就拒絕話自己有方法食咗,但後來佢話一開頭半個月迷失期冇去揾嘢做拎住一百蚊四圍盪,都試過去體育館飲水填肚,有時瞓瞓吓街嘔水,後來發現咁一定死得,見唔少40 50歲同類喺街遊盪雙目無神,又唔想痴飲痴食,於是咩工都做,做唔掂就做第二分,第二分老闆衰就做第三分,都係啲體力勞動工,揾係少過扁嘢好多,但唔會返轉頭,寧願係咁。

好睇肥仔心態,呢排揾工係難咗,但屯門內應該仲有職業空缺適合無經驗者,佢呢嗰時候真係需要一分工先,但如果佢一直諗住咁樣一世,都冇辦法,佢唔係一般人,有病,麻煩啲。
兩老仆街死
心照不宣
比人打到仆街 重手左死左又被掉樓掉海
應該都係收數佬上門
兩老驚到趕走左個仔
應該無諗過個仔咁蠢
俾人呃左20萬
個仔呢種口吃漏口問題,分分鐘係老豆又係咁所以遺傳俾個仔
本身年紀大生仔已經會好多問題
有仔趁嫩生
有錢就有仔趁嫩生
窮人就唔好生 為己為人
錯!
窮人最大投資就係生仔
低成本,高效益
呢個理論係好出名
去到第十頁終於見到有啲營養既comment, 諗諗下佢呢種靠食老援既話可能就咁就一世, 父母絕到三個月都無聯絡既話想重讀書都難, 必需有份工先得
生幾件拎老綜上公屋
窮人同富人既成本唔同
窮人既時間係唔值錢
生仔係低成本,高效益既投資
有錢人有資產,退休大把保障,生仔綁死自己時間
兩者個成本根本唔同
唔好上連登,人地鳩UP幾句,你又入曬腦
有錢人個玩法同窮人從根本上就已經唔同走向
夾硬迫自己走富人果套係ON9
假如,我真係窮到一個點,生幾件拎老綜上公屋,未嘗唔係一個生活方式。
但未窮到咁,唔洗諗住。
同埋呢個世界有樣野叫大數理論。
從比例上,窮人生仔,未去到話好大機會一定會仆街。
仆到直一直既,只係佔1-5%唔夠。
唔通飛機會出事,你就唔出國旅遊?
唔通100個窮人,得1個會發達,剩低個99個就要自殺?
但男人去到45-50歲
女人去到40歲以上
就真係唔好生仔啦
根據統計
生出黎都係高機率有先天或遺傳病
真係唔好人地上網鳩UP幾句,就上曬腦
人講你又信
呢啲人真係好L on9,點解可以允許自己咁冇腦?
2019年諾貝爾經濟學獎
貧窮不是因為懶惰,而是剛好窮人活在一個「貧窮」的環境而己。在這個環境裡沒有足夠信息令到他們作出正確的選擇。

平行時空,連登仔:窮人生仔正仆街!!
佢不停合理化窮人生仔呢種自私行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞