20歲麥難民被趕出家門90天 社工:他不因欠債露宿,而是家庭教育

324 回覆
63 Like 334 Dislike
雖然唔想比支那01賺hit
但樓主無講錯wo
內文好多都無講
大部分內容都係片到先有提及
所以上面咪咁撚多人唔知佢點比人呃,屋企人咩背景,社工點幫佢
一味留言話20歲有20萬呃咁勁,乜都唔知完全討論唔到
成班淨係針撚著樓主識唔識cap screen做乜鳩
你父母生你,有問你意見先?
咁家道中落嘅又係咪全家BBQ?
係既話點解咁多人揀破產都唔揀重刷首抽?
你主張既唔生仔,你自己都未必做到啦
唔敢面對現實果個係你
性格負面情緒主導
所以你面對異見就第一時間打壓
Block左就代表選擇正確?
你咁做只係純粹驚去選擇不作為
即係唔敢落注
Screen咩cap,唔識 copy and paste?
完全2樣野黎
所以我都唔知班人屌樓主做乜一係直頭連個post都唔比開
屌樓主唔copy做乜撚
屯門係好多問題家庭,唉,有病自己都唔想點解家人唔體諒, 做咩事要趕出家門,大不了咪慢慢還,驚大耳窿追數騷擾搞到要割席親情何價
好人同蠢人都係會做D蝕己賺人既蠢事, 條路自己揀
你廢就不如自己去免火化海葬自己啦好冇
難得你咁認真覆佢
二十歲 就搵唔到工
求其搵份食焦 都得啦
可憐耶
呢啲論調唔認真覆,唔掂
以前我上高登,啲人係當玩膠先會講窮人生仔正仆街
依家連我條女都上連登
佢都同我講窮人生仔正仆街
香港人唔傳承落去,聽滅族都似
猶太人慘撚過十萬倍啦,兩千年無家可歸
古代以農立國,田都無得耕
我又未見過有猶太人話:窮人生仔正仆街
其實你知唔知條片講左咩?
依種思想有兩大派, 現實主義同仇恨主義
現實主義: 香港生活成本極高, 無能力為子女提供基本生活空間(e.g.自己房) 同提高社會競爭力所以唔想生出黎害左佢
仇恨主義: 發洩自己父母太廢既情緒
現實主義黎講其實出發點真係駁唔到 唔係話我接受到就要子女同樣面對我既痛苦, 如果一定要傳承落去都只會成為支共奴隸
確實 再唔生係會俾支那成功洗血 問題係 生左出黎 總要養架 床位學位職位單位鋪位車位 我作為一個踢波爭身位都爭唔贏嘅人 比較有信心嘅只有爭靈位架咋 我唔識印銀紙呀大佬
根本我由頭到尾都係客觀理性分析討論
現實就係人人條件唔同
咩為之窮人?根本無好準確既定義
如果跟貧窮線既定義,咁好多基層都可以生育
反而高齡產子就有機率生有病既下一代
科學就係科學
數據唔會呃人
擺曬諾貝爾獎出黎,證明窮人只要做岩決定都可以改善生活,連登仔都仲可以反駁果下勁
「證明窮人只要做岩決定都可以改善生活」
淨係依一點已經收得皮, 窮人做得岩決定, 就唔會繼續有窮人
現實太多因素影響窮人既判決能力
咁你買唔到樓,2011年開始樓價飛升
咁你其實同年紀既人,你都已經跑輸俾人
咁你跳樓未?
on9
請注意 呢個理論剩係解釋到點解啲人覺得可憐人必有可恨之處。但佢證明唔到可憐人必有可恨之處係錯
拉埋跳樓黎講做乜鳩?!
即係唔生仔就要跳樓?!
嘩大佬唔好咁痴線啦
你知唔知自己講乜
講事實
2011年有能力買樓而決定唔買
同有能力生仔而因為驚唔夠錢所以唔生
係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞