20歲麥難民被趕出家門90天 社工:他不因欠債露宿,而是家庭教育

324 回覆
63 Like 334 Dislike
完全封鎖咗
所以咪有好多sample話你知, 窮人唔係咁易做岩決定令自己上流成功囉
而窮人唔生仔, 係最好既方法去保持現有既購買力亦避免投資失敗令後代一樣跟住窮
有人鍾意搏, 有人唔鍾意搏, 就係咁簡單既取態分別
其實回你唔係俾你睇
係俾其他人睇
救得一個得一個
至於你,你記得唔好生(睇死你都係想生)
生唔生,其實係個人選擇
但窮人生仔效益比較高,呢個係理論
數學就係數學,除非你用數據否定
咪你岩
屌你講效率? 社會勞動力?
依家邊個同你用效率去講 窮人生仔正仆街 論.....................
你唔明人地套理論係
就算你中產
只要你生癌都係會仆街
交通意外又係會仆街
富人只係處於一個相對賭本大啲既位置
窮人只要下注,避免風險,已經可以好過做錯決定
即係窮人無本錢去做錯決定
而選擇唔生,本身就係一件好高風險既賭博(向下炒)
所以,駁唔到?
洗唔洗又搵啲論文過你睇?
證明窮人最大效益既投資就係生仔
你未聽過
你地唔想生,唔係你地父母既錯。
完全係你地自己既選擇。
但唔好掛鉤窮人生仔就係仆街
窮人生仔有佢既一套邏輯哲學
只係你地唔了解人地玩緊乜
俾家用呢個,我不嬲都唔主張
你分清楚
係連登仔先會咁on9,自己唔夠用仲要俾家用
你咁大怨氣,係因為你屋企俾唔到足夠既資源你
但唔代表你之後做決策係要抱住怨恨去生活
三個月係出面食唔飽都咁肥
債務重組都要還架
衰d現實d講句 佢破產唔大損失
就算破產都冇咩大不了
要有料 要上進 破過幾次產一樣可以好好
咁容易就俾人呃左廿萬
廿歲人,有手有腳,香港地好撚多工可以做啦,做侍應/保安/地盤/炒散/步兵...再唔係攞埋綜援,同一兩個朋友夾份租屋住,慳啲洗都夠生活啦
不過呢個睇嚟似係弱智
On9樓主
係講緊 普通大學生張credit card得一萬信用額
俾我知道邊個搞佢,我真係揼柒佢,咁仆街都有
我都係咁話
依家最慘係呢排中國肺炎,佢一個唔好彩中埋,真係可以人生重刷,我估佢都唔會有多餘錢買口罩,真係好想幫下佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞