20歲麥難民被趕出家門90天 社工:他不因欠債露宿,而是家庭教育

324 回覆
63 Like 334 Dislike
窮人有遺傳病生仔
個仔冇得揀
咁唔係仆街自私係咩?
窮人生仔事實上係個死循環
仲生仔真係仆街wo
窮人生仔都可以吹奏
有精神病 咁真係冇計 好易信錯人😭
有精神病真係冇計 好易信錯人
人地個獎係鼓勵人生仔
連登仔係叫人唔好生仔
一樣
其實人地個理論係本來貧窮係一個陷阱
有一個向下既趨勢
而只要做岩決定就可以向上流動
窮人唔生仔呢個決定本身就係錯
財富/債務本身係可以傳承
而一個窮人無積蓄防老
生仔就係最合符經濟效益既投資
我都係屌佢wo 你係咪quote 錯...
所以,你有無認真去了解過人地篇得獎論文?
前人既觀點:窮人之所以係窮,係抵死
而人地係透過科學既方法去正視聽
【窮人之所以係窮,完全係環境所致】
只要俾到足夠既資源,窮人就好大機會可以向上流動,達致脫貧
並唔係連登仔所講既:唔生就解決問題。(呢個係以往前人既觀點)
當然,唔生都係一個選擇,但傾向係富人先有條件咁做。
當然,呢篇文一出果陣,主流社會都係好震撼。
要一個舊世界去接受一樣新觀點係需要時間。
時事台,唔怪得
補充多樣資料
人地個模型係拎非洲,印度,孟加拉既部落/農村黎研究
夠唔夠窮?
短期內,有社工跟進。
長遠都係要靠佢自己
破左產,有社工跟,可能有機會快D上到公屋。
但中三學歷,都只可以做D低薪工種
咪拎綜援或者打份垃圾工就一世
當然最緊要係聽連登仔講:唔好生仔。
連登標準答案:揀返層靚啲既樓,刷過新首抽。
呢d精精神分分鐘係佢老豆老母遺傳 20萬叫個仔破產
佢兩老都唔方正常
收焊聲 你唔知人地背景就唔好嘈
係啦 窮人生幾件投資最好啦
上面條友跳撚晒掣吹奏窮人生仔做乜鳩
屌你老母呢啲自私撚完全封鎖算
學歷中三 + 冇地址 + 有精神病 + 破產
見佢銀包得返$1.幾,車都冇得坐可以有咩選擇

都未計依家呢個時世啲老細唔炒人都偷笑喇,仲請人

有時真係唔明啲老竇老母點諗,要趕仔出門口都俾定1 2個月租金錢俾佢搵個地方住先喇淨係要搵到地方可以唔駛錢逗留+訓教都諗爆頭仲點顧其他嘢。

學自立同由佢自生自滅係兩樣嘢嚟。
得罪講句佢家境唔係好
老豆保安一份頂全家
仲邊有閒錢找廿皮?
睇死都係覺得反正個仔有病
老唔老破都係一事無成
咁不如老破一了百了
𠵱句嘢喺好戇鳩,就算喺苦力 都唔喺任何人都捱到 搬唔到就喺搬唔到
何況智力,精神有問題 。邊份工會收留
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞