[極限挑戰]用10日獨遊半個日本

191 回覆
54 Like 48 Dislike
樓主寫食評好得
國寶五城差犬山同松本
樓主plan搭車好撚勁
我鐵膠遊都係check好哂時間表先
跟機
如果幾個人一齊去我就唔會咁玩
但自己1個去立山過夜又好似好唔抵
所以我去日本係train體能多過似去旅行
day2太多意外發生
想上みくりが池但係積雪太多上唔到
結果早左落山去金澤
諗住day3先開始玩金澤點知原來撞正百萬石祭
day3會封路同勁多人
所以將day3大半日放落day2
day3嗰半日加左彦根城落去

行程少左21世紀美術館
不過可以去到國寶彦根城+免費夜遊兼六園
冇蝕底
正皮!
留名睇痴線行程。
趕到仆街
俾你葡萄下
5點半,食飯!
星期六既名古屋好撚多人

名古屋鰻魚飯主要有下面4間:
あつた蓬莱軒 <- 鰻魚飯三吃創始店
ひつまぶし備長 <- 碳燒
まるや本店 <- 名古屋當地人推介
しら河 <- 抵食老店

今次揀左まるや本店 名駅店 [Tabelog: 3.75]
前面已經有30人等緊,好彩有位坐住等
排我前面係4個講野夾雜北姑廣東話同英文既中年師奶
(著住典型女人街涼鞋,油指甲油)
講佢地係名古屋買左幾多名牌
講佢地老公搵幾多錢
講佢地係大阪食左omakaze成萬yen 1個人
因為佢地4個人講野約莫有80分貝
我戴住耳機都好清楚聽到佢地講乜

過左陣有人出黎問幾多位
順帶叫班師奶細聲啲
但一行開冇耐音量又上番60分貝
好撚難捱

等左9個字終於入得
又係1個人包4人枱

叫左招牌菜上ひつまぶし
餐牌有教埋你點樣3食

等左15分鐘先到
鰻魚香噴噴,疊滿成層
清湯冇乜特別
有一包獨立包裝既紫菜碎
配料有蔥,wasabi同紫蘇做三食

第一食 - 就咁食
鰻魚既口感好嶄新,有少少彈牙,表面脆口
冇出面急凍舖買既鰻魚咁肥同軟爛
食得出係新鮮,浸鰻魚汁慢慢用明火燒出黎
個汁香濃得黎唔咸,甜度啱啱好,撈飯一流

第二食,加配料黎食
加左wasabi之後僻左鰻魚少量既泥味同腥味
鰻魚既魚味出哂黎
另外紫菜同紫蘇碎令到個飯冇咁滯
如果覺得就咁食太濃,呢食就ok

第三食,加配料同湯汁
湯汁要叫服務員waitress先有
同佢送嗰碗湯係一樣味
但因為太多人叫所以10分鐘後先到
個飯已經凍左少少,加埋湯變番熱
因為有湯所以會好香,啲魚味落哂湯度
食落就冇想像中咁好食
如果三食俾我揀我會揀第二食
如果熱辣辣,第一食都唔錯

食完7點幾,差唔多100人排隊了

名古屋夜景,名 stands for 名牌?

今晚住First Cabin TKP名古屋駅
勝在近名古屋站,唔駛行咁遠
Checkin係個金髮綠眼鬼妹serve我
First Cabin 件制服又成個空姐咁
鳴呀

我間房,商務艙,250蚊
冇雙層膠囊咁壓迫,仲有電視
個儲物櫃係床邊,checkin有條鎖匙俾你開

人地間房

電視機冇聲,要插耳筒
冇既可以去reception借
咁啱大叔的愛大結局
係香港追番,真心好睇
預告
14個鐘1613公里火車旅程
個行程表齋睇字都覺得好chur
咁chur嘅行程
鐵膠會好羨慕
呢啲先係行程嚟架嘛
Day 4

前一晚google發現近江牛原來好猛料
係日本三大和牛之一
然後心郁郁想食神戶牛
既然Day 4會名古屋 -> 岡山,中間經神戶
咁就早少少出門,停一停食個飯啦

臨check out前去隔離松のや 名駅西口店食早餐
呢間野係松屋既副線,專食炸豬扒,又平又靚
豚汁定食 (400yen),一大碗豚汁

偷睇隔離食得朝ロースかつ定食
都係400yen,又好食,仲想點
不過晨早食炸豬扒飯陣間會食唔落

執完野checkout,起程去神戶
首先搭去新大阪先
Japan Rail Pass係唔準搭最快既のぞみ同みずほ
東海道新幹線只可以搭慢半拍既ひかり同站站停既こだま

呢舊唔知係乜黎

新大阪落車,有10分鐘俾我轉新快速去三ノ宮

因為本人既budget已經進貢哂去交通費
所以呢個臨時行程冇乜budget剩
呢間野應該係食到神戶牛最平既餐廳
不過個門面太唔顯眼,好易行過龍
神戸牛らーめん 八坐和 [Tabelog: 3.58]

叫左神戸牛×白湯(塩)並 (830yen)
拉麵set黎講真係抵撚到爛

首先上左個神戸牛3種盛り
左邊係神戶牛佃煮,牛肉好香咸中帶甜幾特別但係食唔出係神戶牛
中間係神戶牛味噌,陣間可以加落湯度但係食唔出係神戶牛
右邊就係烤神戶牛,好重牛味但係食唔出係神戶牛

神戶牛壽司,冇乜特別但係食唔出係神戶牛

主菜黎喇,神戶牛骨湯鹽味拉麵

呢個真係不得了
牛骨湯飲得多
有時煮得唔好既餐廳會有陣牛油膉/牛腥味
但呢個湯聞落完全冇雜味
你望落以為佢好稀,其實佢係好香濃
你望落以為佢好油,其實佢係好清
飲落除左有牛味之外,舌尖會殘留牛油香
越食就越想食,最後個碗就清空了
因為個湯太出眾,對個麵完全冇印象

食飽飽諗緊搭地鐵去新神戶定行上去
但地鐵搭1個站要210yen,唔抵坐
橫掂食飽左就行上去算,google map話25min
指定席劃左20分鐘後既さくら,行快啲應該夠時間既

當我行左10分鐘之後發現唔對路
原來去新神戶條路係大暗斜
但係都行左10分鐘就照去啦
仆街後面多又要上天橋落隧道
最終遲左1分鐘到月台
唯有搭下一架站站停既こだま去岡山
行程delay半個鐘
行到上新神戶月台
急步行拎住1X kg行李
其實碗麵已經消化哂

こだま741号,500系
當然冇N700系咁舒服

因為站站停所以要差唔多1個鐘先到岡山

偶遇700系光號鐵路之星

搵個locker放低野就去下一個地方 - 吉備津

一落月台見到啲火車已經見到鄉下既氣息

一出車站轉左,見到呢個碑轉右一路直行就得

又要行樓梯...

吉備津神社,都係國寶
有少少似出雲大社

最出名就係個好長既迴廊

行到尾,咁多學生既?

好似係地區啲射戰大賽

個迴廊真係好長,分2張相離遠影都影唔哂

本身諗住坐低hea陣但俾啲學生坐哂
唉,早啲返岡山行下後樂園算

鐵膠留名,其實新幹線幾好坐,唔會坐到屎忽開花
番到岡山已經血耗盡
100yen就豪俾佢,坐電車

落車行多5分鐘就行到岡山城附近

岡山城,係幾靚既,但唔上了

過橋行多陣就到售票處,入場券400yen

以下少字多圖
天氣好影乜都靚

係度hea左2個鐘,好撚舒服
巴打有無寫松江城既遊記?我想睇下
時為下午3點半
坐係個亭係度諗點樣捱到夜晚10點半
行商場又捱唔到咁多個鐘
啲景點又差唔多收皮
夜晚又食乜好
諗下有乜未試過先
四國!
係喎我未去過四國架喎
橫掂咁多時間,去高松屌個烏冬先

諗住行番去搭電車,點知...

好啦我行啦得未

去高松就要搭Marine Liner
半個鐘一班,都好密下
一個鐘頭到

烏冬名店都係一早就開,賣完就收工
呢個時間都仲開而評分又高既就得呢間
めりけんや 高松駅前店 [Tabelog: 3.5]

如果你識係香港丸龜叫烏冬
你都會識係度叫
咁啱排前面係香港人
佢地this this this都識叫
肉うどん,加左炸魚,天婦羅蝦,炸雞
全自助,水,蔥,天婦羅自己攞,自己搵位坐

牛肉就冇乜特別,但個烏冬就好好食
一黎好彈牙,咬落去唔會好似噹噹烏冬咁爛pat pat
二黎個湯雖然清淡,但係有濃濃鏗魚味,飲完唔口渴
啲加餸就麻麻地
一黎佢地臨收工唔炸新野,冰凍的
二黎因為以上原因得番賣剩蔗係度

食完好似廢老咁行左出海邊睇日落

香港亭中國料理?

因為附近真係乜都冇
所以都係搭番岡山行下Aeon

Marine Liner有一卡係雙層
上層係Green Card,下層係指定席
其他卡就自由上車
如果你想係月台底望裙底咁你就book下層啦
跑唔切有得搭500系抵翻晒
cls拎1x kg行李行去新神戶
請期待我下次遊記
[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)
不日上映
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞