[極限挑戰]用10日獨遊半個日本

191 回覆
54 Like 48 Dislike
是咁的
呢期個個都返唔到鄉下日本
我希望透過呢個遊記幫大家止下渴
順便share我自己自由行既經歷
因為係第一次寫所以可能會1999
請大家見諒

呢次遊記係2018年夏天
雖然唔係我第一次去日本
但係創造左我好多個第一次...
第一次自己去旅行
第一次用自己錢去旅行
第一次自己research諗行程
第一次搭新幹線
第一次訓火車
第一次見到雪 (?)
因為我冇車牌,今次全程都係搭火車/公共交通
所以為左就搭車時間,頭幾日chur到仆街
今次我既目標係睇景同國寶,但走馬看花居多
體能唔好或者方向感唔好既人切勿模仿我個行程
你應該會斷腳同蕩失路

Day0 (30/5)
UO624 HKG -> HND

Day1 (31/5)
羽田機場 -> 築地 -> 東京站 -> 長野善光寺[國寶] -> 松本城[國寶] | 宿松本

Day2 (1/6)
松本 -> 立山黑部路線 -> 金澤(茶屋街,兼六園,金澤城公園,近江町市場) | 宿金澤

Day3 (2/6)
金澤 -> 彦根城[國寶] -> 犬山城[國寶] | 宿名古屋

Day4 (3/6)
名古屋 -> 岡山 (吉備津神社[國寶],後樂園) -> 高松 -> 岡山 | 宿サンライズ出雲 -> 東京

Day5 (4/6)
東京 -> 函館 (五稜郭,函館山) | 宿函館

Day6 (5/6)
函館 -> 仙台 (松島海岸,瑞巌寺[國寶]) | 宿仙台

Day7 (6/6)
仙台 (瑞鳳殿,仙台城跡,大崎八幡宮[國寶]) -> 盛岡 -> 東京 | 宿東京

Day8 (7/6)
東京 -> 軽井澤(雲場池,石之教會,outlet) -> 越後湯澤 -> 吉祥寺 | 宿東京

Day9 (8/6)
東京 -> 鉄道博物館 -> 軽井澤outlet -> 台場 | 宿東京

Day10 (9/6)
東京 -> 成田空港 -> 成田山 -> 成田空港 -> 香港
UO871 NRT -> HKG
Lm
唔知幾時有得再去旅行唯有睇下遊記止住渴先
Lm
睇行程都幾chur下
Day 1

凌晨4點半既東京已經天光

今次handcarry但係撞正要俾人check行李
結果同拎行李班人差唔多時間出黎

去到築地市場都6點,見到大和壽司大都唔算多人排隊
但我目標唔係呢2間

築地どんぶり市場 [Tabelog - 3.45]
まぐろほほ肉ステーキ丼 (鮪魚臉頰肉排丼)

食落完全唔腥,而且好彈牙
佢落左黑椒同燒汁搞到好似食緊牛肉咁
雖然個汁真係好好味
但係晨早留留食到咁油
滯到我lunch差啲食唔落

食完行左陣就晨運返東京站換pass
中間穿過冇人既銀座同東京站

今次頭7日用Japan Rail Pass 7日 普通車
以玩轉半個日本兼跨JR區域黎講就最抵
可以瘋狂搭新幹線同特急指定席
夾夾埋埋都節省左成6000蚊港紙

換完pass劃完成疊飛之後就等車

かがやき505号 E7系,8點半車都冇乜人搭
Cls行程
係咪用全國pass?
東京直接搭內陸機去高松
仲快仲抵
上北陸再落番名古屋
又再去山陽之後番東京
再上埋函館又再落番東京

唔知樓豬有無坐車坐到屎忽爛呢?
sunrise
搭車又冇你諗到咁耐喎
除左來回北海道,去立山黑部同訓火車之外
基本上每日坐火車時間都少於2個鐘
我計到好盡就係連轉車等車時間都少於10分鐘
所以我係跑車跑到攰
有全國pass唔坐盡就笨
JR pass加價都係因為我
樓豬個走馬看花行程會否太chur
33000yen坐咁多程係抵嘅
最好坐埋去鹿兒島啦
你咁搭法緊係抵喇
長野落車,1個鐘多少少

長野奧運既紀念

9:59落車,有10分鐘俾我衝去搭長野電鐵
但係搭新幹線出站係要出2次人工闡口
兼且長野電鐵站口係JR站外面落地底
所以跑到仆街

第一次用票券機買飛,達陣成功

善光寺下落車
但成條鐵俾我既感覺係好biohazard
又殘又舊又冇人氣
得我1個人落車,成個站得站長1個

搭鐵都要行650m

黎到遊客區都幾多手信鋪
好似有啲係修學旅行過黎所以舖頭都幾多人
不過可能今日落雨所以望落條街冇乜人

善光寺,對比京都既寺黎講相對比較純樸

因為條鐵170yen搭幾分鐘仲要等30分鐘先有
於是我決定晨運2.0
係善光寺前大街直行一直行到盡頭就去到長野站

沿路有好靚既郵便局

行左600m,仲有1.3km

唔知以前係咪真係裝過聖火

行左15分鐘行到返黎了

行左陣supermarket,離開大都市啲便當又平又抵食

Lunch食明治亭 長野駅店 [Tabelog - 3.55]
12點到都差唔多坐滿
ソースカツ丼
size比我想像中大,豬扒都好多
個扒太瘦肉質有啲柴
個汁送飯一流,前面有支汁俾你加汁
肉下面係一堆椰菜,之後先係飯
啲飯好熱,啲菜好凍,有啲冰火feel
總括黎講試過就得

講笑咩,點坐得切
我起點同終點都係東京
去既地方離東京車程都係4個鐘咁上下
但我帶過屋企人玩係可以JR由札榥搭到鹿兒島中央
不過係新千歲入褔岡走
Day3 (2/6)
金澤 -> 彦根城[國寶] -> 犬山城[國寶] | 宿名古屋

睇字都覺得好chur
食完飯,行左陣商場就搭火車
特急しなの12号

姨捨附近,但係天氣太差冇乜野睇

唔駛1個鐘頭就到松本

1點到左,2點先俾check-in
行去松本城hea下先

本身去到長野已經覺得有啲涼
去到松本仲要落雨,體感溫度得番15度
擔哂遮都濕撚哂,所以撤退checkin

今次住Hotel M Matsumoto
https://www.hotelm-matsumoto.com
係一個商場既高層,樓下有daiso同書店
車站行過黎5分鐘咁上下
因為當年都係新開做緊promo
膠囊房都係170蚊,有大浴場
想舒適啲都有獨立床房+廁所
仲有漫畫可以借黎睇

第一次住膠囊房感覺好新奇
鞋要放門口鞋櫃換拖鞋
行李就有個match你床號碼既儲物櫃黎放
出面reception有得拎耳塞同梳洗用品
床就真係一張床,拉簾當門,冇電視既

行左出common area諗左陣行程之後就行翻去松本站啲舖頭行下
雖然有好多農產品,但係我10日後先走
拎翻去都爛,所以無緣了
行翻出黎見到停雨,決定去多次松本城

松本城 Take 2!!

突然間聽到好熟悉既語言
「拿咁多位團友呢度就係日本既國寶 - 松本城喇」

因為驚啲師奶踩爛個城所以上天守了

有隻吉祥物迎接我

好多學生妹呀(唔靚)

城下面有班cosplay俾啲外國人影相

門口,入面收錢

第一次撼中條樑

估唔到係松本都會見到燒山

Hea到人地關門先走

啲cosplayer準備收工

個吉祥物收左工?

行翻酒店經過個商店街
但4點半都係得1間舖開
係咪個雕塑趕客

因為聽日要極早起身
加上搭紅眼機而家已經攰到傻
係車站前屌左個松屋就翻酒店塞耳塞訓覺了
淨係睇個行程已經覺得腳痛
chur到仆街 邊有時間睇野
樓主搭車方法的確抵,只要坐通票內包括的鐵路,係慳番唔少錢

不過我就唔會好像樓主這麼玩,一來坐車坐到累,二來唔係去到好多景點
Day 2 立山黑部

松本早晨 (清晨5點)

又平又正松屋早餐

E257系あずさ

等頭班車,5:58分開去信濃大町

雨過天晴

到左信濃大町,架車遲左3分鐘
得4分鐘俾我轉巴士
好彩冇人用人工通道,一出站轉左架車就係度
拎番張立山黑部加購票俾司機睇就上車

扇澤站,轉第二種交通工具 - 電巴

現時既立山黑部:
冇事既

等左5分鐘就上得車,唔多人
雖然而家先係8點鐘
但係已經搭左1個鐘火車同1個鐘巴士

第一次乜都唔識
因為今次搭車好多時都要轉車
唔想等車等咁耐
所以係嗰度花左好多心機

例如去1個景點留個半鐘,走既時候中間轉車等3分鐘
另一個方案留3個鐘,走既時候中間轉車要等半個鐘
我會毫不猶豫揀等車3分鐘嗰個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞