IT討論區(79) 就嚟行行NPL

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想問下software QA 是否有前途?
各位巴打你地好

我冇做過quant野
但想試下係咪無可能?

做開data science野
NLP and Computer Vision
識spark hadoop果堆野
唔駛識hadoop呢啲tech的 aka無加分
識pandas就得 同埋要domain knowledge
NLP如果有firm肯睇住trump個Twitter trade就有分加
吹奏完IT到吹奏quant
睇麵咪媽出post 個效果會唔會好啲
咁講即係冇咩優勢
同你一樣,做開middle office既quant 用pandas
想做真quant
又有個15k po
不如整個ITHR exchange
bid side係opening
Ask side係IT狗
Public feed係公開10 bbo level

相比起目前既market只有bid side information
有埋ask side information 會更公平咁令大家計到tv
有肺炎,有15k想點
有工開算好好
呢加環境咁差 出面post有巴打建議fg讀多一年master後先搵工 想問大家點睇
你想讀咩
巴打咩background
中途出家打曲差唔多4年
點解咁多人想做quant /strat
多數要math master/phD
你講識 data science 掉幾個term 好難代表你夠math background
唔係岩岩grad 多數無動力去俾錢讀個master 搏做quant
細firm 又未必出得起錢 / 得個名

quant dev 多數FO dev 轉過黎
我都唔明做咩 好似呢到個個都識stochastic calculus咁
可能我out左啦 話唔定而家醫生只要識劏豬肉就做得
Research degree免學費+佢出埋糧比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞