IT討論區(79) 就嚟行行NPL

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
9樓smart space其實都算靚
冇家底
LEETCODE PREMIUM 值唔值?
我無買過,都無賺佢d coins去換
如果你搵緊工,又做左佢唔少題目,比二三百操下,博多少少機會interview無壞
唔係話唔操就唔識做,不過操多少少多一份自信
拎泥操competitive programming/language就算吧拉
唔知巴打aim at 咩
如果係google個類的話就睇下design pattern / language 特性之類,algo題就隨緣拉
in quant個類都係睇下相關比賽profile嘅
其他就應該唔會點睇

搵工的話會建議操返靚手code,有時貪快打完d var自己都睇唔明,咩x y z a b c咁
同埋可以將一行的野拆返開做人話,team work泥講readability會重要過你打code的時間少10%

打比賽同interview問題感覺差太遠,interview可以先諗general case再慢慢搞,一路問會有時間去drill in
打比賽一個bug,漏左一個corner case就係無左一題
不過操少少就夠當適應下,唔係咁多人interview拎條acm level 比人玩
readability比performance更重要啦
Interview: algorithm
真正返工:無algorithm
又話fg 做爛市25k, help desk 26k就話有料
返工識少少big O咪夠
將幾個open source project既logic炒埋一碟,用第二隻lang寫,credit番晒所有原作者,可唔可以做另一個open source project?

利申唔係為寫而寫,真係有用
反正你都open source 咁跟足返啲license要求咪得
主要都係要求落credit 同要求你用某個license發佈啫 留意返啲license要求有冇衝突就得 如果其中一個係GPL 咁你就用返GPL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞