IT討論區(79) 就嚟行行NPL

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
因為廢老細只識一招: cut cost
reporter: 自己
政府t
help desk support係 IT 3不做之一
https://lihkg.com/thread/1959486/page/9

我同學阿媽咪API
Job duty: procurement, inventory, 督班t-con做野

升埋SM

你班傻仔仲揼曲
系統經理 (Systems Manager) (SM)
總薪級表 第34至44點
($74,515 - $110,170)
help desk都26k ,巴打一定好有料
今年EE fg都真係唔知搵咩工好
得個sec low大公司trainee全世界爭
仲要而家市道咁差
係咪應該鳩就求其搵d support or 細公司programmer做住先
不要再說了
p先係3不做
真係做sup好過做揼曲
sup雖然起手低少少人工
上位快, 起碼要聽客call做sup
揼曲一尾單機揼到天昏地暗
見管曲狗多數infra/ sup出身
我想知邊度可apply t con? 同埋我apply HA 啲位,完全無回音,好灰
help desk都26k

我開始覺得full stack developer冇30k係垃圾
我乜柒都要做。。。唔止對code
都cls
fg乜鳩都報 乜鳩都未有回音
反而想知 師兄你係咪一出黎就係做data scientist
唔係
做full stack先

最近D agent好唔掂咩?
攞住我份4年前份CV問我轉唔轉工
唔多掂
有個auntie agent 留左2次言畀我
跟住再whatsapp 搵我
跟住我睇到佢張profile pic
最抵死係當年apply左工已讀不回
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞