何式凝:袁國勇批評中國人食野味的文章是殖民主義!言論是為資本主義在全球的野蠻擴張辯護!

246 回覆
9 Like 377 Dislike
佢唔係對理論掌握有問題,而係閱讀理解有問題
番去重讀中學啦唔該
袁篇文可以點樣解讀到佢係殖民主義者呀? 佢幫邊個帝國去殖民? 佢支持邊個殖民政權呀?
21世紀啦依家,中國都由半殖民地變成新殖民主義帝國
唔通袁幫緊中共去殖民野味市場既人? ON 99

仲話人地篇文連碩士水平都冇
大佬,用一個科學家寫既op ed 去評論人地既學術水平?
冇野呀嘛?
人地chair professor 黎,佢既科學成就,係香港抗疫既貢獻,你覺得用D 濕9 後殖民主義理論就可以一筆抹煞?

話佢左膠都係侮辱緊左膠,根本不學無術
又一隻賤種現形
鍾劍華都忍唔住屌佢
呢個老女人就收收皮啦
25到仆街 屌自己人就大大聲

希望何式凝尊重中國人打老婆嘅文化
文化無分高低
咁同大陸人講勤洗手同唔好隨地吐痰係咪都係殖民霸權主義
但如果搞實踐嘅左翼用嘅理論資源係左膠嘅9up
都好難唔變左膠
你老母.2020 , 部落文化
呢件死八婆,如果係部落文化, 仲唔將你祭天
睇到何妖個名,篇文可以skip
所謂學者為諗嘢而諗嘢, 越諗越無謂, 離曬地.
文乜嘢化呀, 根本係大陸人蠢同無品. 瀨完SARS 都學唔精, 仲要出嚟連累其他人.
有病去睇醫生
戰犯何式凝
其實意識形態係冇辦法割裂

好似有啲人話基督教天主教係好嘅話佢一定要解釋返歷史遺留嘅問題,如果唔係就唔存在傳承嘅合理性,冇辦法或者喺繼承政治遺產上面有斷層,原本嘅馬克思主義係提倡即使暴力革命都要推翻資產階級嘅,睇返而家西方主流嘅左翼其實多數屬於文化馬克思流派,反而列寧主義-斯大林主義-毛澤東主義一脈嘅發展更加貼合原本馬克思嘅主張,如果想用發揚馬克思主義、消滅資本主義帶來嘅不公嘅話圍繞呢一脈取其精粹、去其糟粕反而更加有效。

而且唔係一切提倡社會公義嘅人都係左翼,其實多數知識份子都係偏左,但好大程度都係受文化同政治正確影響,真正了解馬列毛主義嘅人其實唔多。
左膠死全家
on9文科撚
影衰晒文科
成班友雲遊太虛
響象牙塔自hi 都算
仲要扯埋做實事嘅科學家落水
完全唔專重學術自由
人地做研究為咗改善世界
班文化L就口講岐視事實上就鼓吹人身攻擊學者
簡直羞家

PS.文科L

外國嗰班進化到紅衛兵嘅左膠都係
影衰哂真係有心搞學術班人
祝何式凝生生世世都比封建父權奴役
屌你, 天水圍80+手足
左匪有得工業生產就夠,使撚耕田食飯咩
對此位女性主義者而言

中國人納妾,又係唔係固有文化?
政府禁制,又算唔算殖民主義?
以出售學術為生就係學術無產階級
國尸就係流氓無產學術家
馬克思只係白色雅各賓的延續
更加唔好講寫出資本論的偉大導師可以係倫敦炒股而面不改色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞