何式凝:袁國勇批評中國人食野味的文章是殖民主義!言論是為資本主義在全球的野蠻擴張辯護!

246 回覆
9 Like 377 Dislike
琴日劉細良就係屌呢樣
個件法國佬佢覺得唔似奶共, 似左膠, 但就好合共狗口味, 因為都係屌袁國勇
所以穆斯林壓迫女性可以扮睇唔到
但係自己個社會因傳統而未能接受同性戀婚姻就係封建守舊
唔見佢地尊重吓Christianity嘅傳統家庭價值
可能因為Christianity都係西方帝國主義嘅產物

利申 支持同婚但睇唔過眼何式凝呢啲垃圾
性博士
左膠真係世界毒瘤
垃圾
天水圍單野之後仲敢出嚟
睇吓劉細良個live
佢屌左膠可以用一套性別理論剖析成個世界
完全脫離現實context
支持被害妄想症講到全世界都欺壓佢,淨係識分化男女到底有乜撚野實質貢獻
係我問題定咩
我真係睇唔明佢講緊d咩
食野味又關咩殖民主義同資本主義事
出嚟效果一樣,唔需要細分
咁都升到去做 full professor ?
係臭閪膠完未
Don't make stupid people famous
唔好唔記得呢條友之前係天水圍做過D乜野
唔容許中國人食野味 -> 承認中國食野味呢個文化低劣 -> 文化有高低之分 -> 西方嘅飲食文化先係文明象徵 -> 提供理據予西方國家以教化之名殖民他國

以往嘅西方國家的確係用呢套論述justify自己殖民落後地區嘅行為,但袁國勇好明顯完全唔係咁嘅意思
左膠套意識形態真係好難頂
佢地個思維唔係唔係開口埋口反殖民 就係話人歧視
食屎凝
Who
唔俾扎腳又點計? 唔俾娶三妻四妾又點計?
資本主義=中國
你唔好咁父權啵
中國人傳統三妻四妾天經地義

p.s.佢可能真係ok㗎,佢去搞人老公做二奶都話係情慾自主咋嘛
曾經見過左撚講 人人生而平等呢個概念係西方發明 有啲地方本身冇呢樣野 應該尊重佢地原有文化 如果我地見到中東女人戴頭巾冇書讀而覺得佢地好慘 其實已經比英美霸權洗左腦 佢地唔慘
佢地既問題係唔意覺context錯
上世紀50-80年代
你勉強都講得通殖民主義壓迫香港/中國人
好多時仲帶有種族歧視
但呢家乜撚野世界呀
中共已經成為帝國主義
香港成為全球反中共帝國主義最前線
你仲用返幾十年前context話香港人先係殖民主義?
要殖都上世紀乜都殖晒啦
而家人地中共吸收晒殖民主義之大成
調返轉搞香港搞全世界
同一套左翼理論,卻教條化
結果變成為中共塗脂抹粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞