求助!救救袁國勇

416 回覆
1322 Like 25 Dislike
push
可以叫實地考察/研究但偏要叫田野
就咁睇仲以為農務系定生態系

呢啲象牙塔學者思維都脫離平常人
自己響個塔自high都算
仲以為自己用字精準揸住「劣根性」呢幾隻字大做文章
反而完全抽離晒香港啲social context同華人教育背景
真係得啖笑
最火滾係仲想將自己啲on9嘢加諸人身上仲要大學炒人
真係CLS
佢信奉文化相對無高下
咁點解華人鍾意講自己劣根性做自省
唔可以係固有文化一部份一定係岐視?
根本由晚清開始大把知識分子都係咁

自己鍾意嘅嘢就係文化相對
自己唔鍾意嘅嘢就係岐視
根本係佢自己將嘅文化觀強行加諸響其他文化身上
呢種自我優越感先至係殖民岐視

其實根本同三毛一樣
同你捉字講文化努力spin走袁教授文章重點
不過畀三毛高級好多人工多幾萬倍啫
PUSH
所以就話根本係超高級三毛
同你講一大堆理論但目標係spin走咗袁教授篇文個主旨達到維穩效果
https://univ-lyon3.academia.edu/JonSolomon

I work in a field where social relations are deeply invested in the fantasy of a geographical border that corresponds with scholars' self-identity and relation to linguistic and translational labor. I spent a huge amount of my own resources early in my career to learn to exit the West without entering another parallel Area that would prolong in a negative fashion the fantasy of the West.

感覺蘇哲安應該唔知點解因為某啲原因好憎西方
所以乜春都話係帝國主義,殖民主義
佢根本唔會 care 支那點樣搞香港
口頭憎恨但又身體誠實住法國
蘇哲安回應咗
又批中佢 係度話人老屈佢
重要Post,唔該幫推啊!!

【告急】呢一刻最逼切亦最有用嘅聯署
https://lih.kg/fktGmS
有冇人cap低佢最初個聯署
條友依家改咗個聯署扮冇嘢喎
見識過有啲人成日做善事 用黎姑名釣譽
有乜糾紛又可以話:我出晒名係大善人 唔信你問下街坊

睇死蘇哲安都係專登收下女博士生
用黎扮支持女性權益個類投機分子
佢呢個朋友成日質疑佢
之前呢個人拎馮晞乾嘅文字問佢
佢都發難叫人自重
左翼批判帝國主義/殖民主義/資本主義/新自由主義/文化霸權乜都好
我覺得唔係問題
因為我地而家嘅世界的確係比上一定嘅某d結構shape出黎
如果人文學者純粹想搵出一個完整嘅脈絡出黎去解釋當代情況再討論應該點做係無問題
個重點係要done right
好似法國佬呢d嘅問題係逢西必反
佢接受唔到當年受西方體系影響過嘅國家或人今時今日係會接受返西方價值
然後無視人地嘅主體性
直接話人脫離唔到奴隸身份/自命清高/盲奶歐美
痴線d嘅左翼直頭會撐非西方嘅獨裁者/垃圾文化多過主動爭取融入西方嘅當地人民
左膠不如真係反省下自己做緊乜
有無諗過人地想要d乜
定你只想借人地場運動打你場聖戰
之前有左翼屌香港人太親外國政府同資本階層同道德標準唔夠高
其實你地認唔認識現實政治嘅複雜性
係咪以為揸住幾條簡單原則可以世界通行
Change.org 係垃圾網, 正牌人血吸水網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞