(畫畫撚)鍾意水彩廣告彩入一入嚟

466 回覆
152 Like 8 Dislike
真是獲益良多, 就由抓型開始練吓先
我見到你地討論果d網上課程都幾正,可惜我無用開電繪,唔知點練習
我覺得抓型嗰啲用紙筆都得嘅
有啲嘢其實道理都係互通
係上色真係有啲分別
加油啊我聽我老師講呢個真係好重要
所以佢喺課程中都加入左好大篇幅去講呢個
咁轉用 Arches 啦
唔知我學畫畫果度會轉用咩呢
fontenay紙面容易受傷呢個真,試過揾張濕既紙巾唔算好大力咁捽左兩下,佢表面就爛左少少

第一次同女朋友畫
話說想知有無人有用過mijello mission gold class水彩?
佢有d色幾吸引,但香港好似唔知邊度有得賣
聽人講唔錯
顏色鮮艷
不過水彩其實我覺得二十四色左右就好足夠
因為好多顏色都可以自己溝
第一次都唔錯啊
估唔到咁耐都冇沉
原本諗住幾個回覆之後就沉
其實我自己係原本有一盒umae 12色 (就梗係唔算高級,不過自己溝溝下都夠用,雖然umae真係...富有既話可以買d更好選擇)
然後自己就有散買其他牌子d顏色咁
見youtube有個人用mijello greenish blue單色畫左幅畫好吸引,搞到我都好想買番支
心動不如行動!買!

我自己都儲左一盒五十幾顏色嘅水彩 不過係唔同牌子咁樣混合
想買啊,比我見到佢會買
宜家既我比當年買umae既我有多d budget
但唔知香港邊度買...
見日森有但佢推到高個價唔少...
Umae品質其實點樣
我記得我啱啱學水彩嗰陣時都有用過印象其實幾好
跟住後尾學校逼我買咗盒水彩之後就冇再用過佢
所以想知其實品質點樣
另外都想入手少少 Daniel Smith PrimaTek
好多野想買
中等質素啦,但係佢有d色太鮮豔,我覺得唔夠和諧,同埋有d油水分離 (例如橙黃色)
如果有錢嘅話依家平平哋咪買盒真係比較高級嗰啲囉
反正其實可以用好耐
ughhh 感覺路很遠呢 會加油的!!!
課金之路
無論水彩塑膠彩我自己都係覺得試吓多啲唔同水嘅比例
呢個好緊要
最好訓練到自己一拎上手就知要加幾多水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞