(畫畫撚)鍾意水彩廣告彩入一入嚟

466 回覆
152 Like 8 Dislike
依家最近學緊電腦繪畫
我勁推介K大
啲作品勁到痴線
有冇link?
呢個簡直係我偶像
好痴線嗰啲光影
跟住我真係上佢嗰班嘅
佢教嗰啲理論可以用得返喺畫畫上面超正
台灣人

佢嗰陣時研究緊水彩嘅空氣畫法
不過佢呢個都好頂級㗎啦係台灣好出名
lm鍾意畫淡水彩
喺啲濕鳩視藝科展覽見過...好靚呀
依家睇返幅畫覺得好多問題
我嗰陣時已經覺得個BB個樣好似阿伯
笑死
我都想有創意畫到呢d
呢個都唔算有創意我覺得
Dse 嘅玩法太過畫出腸
我第三件作品正啲 三面畫
我係想建立多d技巧多過創作野,典型打工仔
技巧咁你練習多啲就得㗎啦
去到樽頸位你試吓去上堂 多啲理論嗰種
你會發現原來有好多盲點
無聊更新下先勁多年前嘅作品

我前排都畫過隻眼

啱啱去買左d oil 同埋 solvent, 成件事好化學老師 feel
覺得你眼球都可以留白做高光
就會真實好多
我嗰張係我中四嗰陣時啱啱學塑膠彩
好耐啦已經而家都唔見咗
oil paint solvent落少少就夠
我本身用 liquin 但都買左d冇味 mineral spirit ,洗筆同埋做 base layer 用
你確定下眼瞼有咁長嘅眼睫毛?

想畫得真就應該做好素描五要素
張圖表達得唔好
唔確定我9畫
呢個就係分別
鳩畫係好難畫得好,
識分形,概括,光影其實好夠
但係眼其實有啲透視要做好先會似,好似眼瞼咁,係有一定嘅厚度
但係好多人意識唔到眼瞼嘅厚度有佢地存在嘅原因
有冇咩方法可以有效d學畫人?
我覺得學畫心態係,

硬性知識要學好,人體(gesture),透視,光影,顏色
要理解結構點解會咁,長遠都會記得熟啲

好似動物解剖學咁,有啲動物明明同人好似,但係無鎖骨呢啲infrastructure

一啲可變嘅知識都係based upon已熟習嘅硬性知識去develop出嚟
有時間就學吓
鳩畫不如學嘢
有無素描過still life?
或者cylinder, sphere, cube, hexagonal pyramid呢啲

有人覺得無用,但係有無用呢,學素描一定要識呢啲先行得遠

個道理就好似wireframe咁

你唔識佢哋嘅 plane changes/transition (當佢哋planes咁睇)
你係唔會識畫佢哋嘅四要素(mid tone, coreshadow, 暗部同 cast shadow)

學畫基本嘢之後你會慳好多時間研磨自己補FUNDAMENTALS嘅時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞