(畫畫撚)鍾意水彩廣告彩入一入嚟

466 回覆
152 Like 8 Dislike
fontenay 係好用好多,點濕都唔走樣

駛唔駛幫你宣傳下

好啊唔該你

係呀fontenay都唔錯~
有興趣學水彩, 主要想畫風景的, 類似呢啲:

鐘意嗰種平淡寧靜的感覺
新手冇基礎點入門好, 有冇建議?
暫時淨係啱啱開始睇吓YouTube 啲好短嘅基本新手教學
冇乜槪念要從邊度開始
樓主畫得幾好
求入嚟支持一下黃色音樂圈

我同一位挪威朋友寫咗首歌送比咁多位同路人
https://lih.kg/fnKgJS
你齋上光影?
學識徒手畫直線先
慢慢黎
學緊調子同埋學緊就咁睇就知個名度數字係幾多
色彩係下一堂嘅嘢
咁我自己經驗我分開幾個部份講
咁你話入門咁首先最緊要係學型準
因為只要你嘅形狀其實似嗰樣嘢嘅話入邊細節係可以忽略好多

簡單啲來講即係你要畫一樣野個比例長度大概一樣
你可以試吓拎一樣物件
試吓唔好諗佢係一個咩物體 用最簡單拎佢個外框出嚟

第二部份咁水彩 水彩其實我自己新手嗰陣時就試好多唔同嘅技巧囉
例如點樣可以上一層顏色之後點樣過渡
我建議你可以用一張水彩紙試吓用唔同嘅方法唔同嘅比例去試吓個感覺
因為水彩其實好講手感
一拎上手就知大概個水份有幾多

所以你第一步可能試吓玩吓素描先囉
不過一定要要求自己個外型似
學下點樣用直線去切割令到自己容易啲去畫個外型出嚟
唔好一開始就雕琢細節
如果你有興趣學落去我可以介紹Facebook有啲教學佢教嗰啲嘢其實同我上堂差唔多

我講嘢比較混亂將就啲睇
我之前一開始自己摸索係買d水彩入門書,跟佢畫下先
雖然你想畫景,但好難一開始就畫景,都係要畫下d細舊d既野試下先
話說youtube有個叫 watercolour by shibasaki我覺得都幾有feel,佢有入門野又有示範進階少少既畫,都唔錯㗎
明暗度(value)
就係一切色彩既本源
多謝LeeKaShing, 雙魚座係仆街, 早少少訓好唔好 巴絲回應 Shibasaki 個風格我好鐘意, 多謝推介!!!
我以前學過吓素描同攝影, 所以對構圖光影透視等有啲啲印象, 不過都好耐所以生疏咗, 要重溫去熟習返
見倒巴絲建議畫形同細嘅物件先, 我搵倒本教學書嘅內容好似幾符合呢個學嘅流程:
水彩畫的形狀&上色基礎技法https://www.books.com.tw/products/0010396991
佢有講畫線呀 畫身邊物件練習呀 用區塊表達個畫面呀 點呈現立體感 構圖 等等
之後先再教用水彩嘅技巧
如果學嘅話係咪都係跟呢個過程嚟學?
佢係邊個?
krenz cushart
可以咁講

同埋水彩最緊要係識得點樣概括同埋簡化
因為大路嘅水彩其實都係會用好少層去表達一樣物件
所以要學識點樣簡化同概括
我都覺, 睇啲畫都係好似唔係用好多筆就表達倒好豐富嘅畫面
好犀利
btw 絲打是咪有教學Facebook 分享, 想學嘢
所以我依家學緊嗰樣嘢叫做二分法
即係好似正負空間嗰種
一樣可以用返落水彩嗰度
佢仲有幾篇日你可以上佢Facebook睇
佢仲有講點樣線稿可以畫得好睇啲
我放上黎嗰陣時幾驚俾人鬧
多謝你
想問下大家係都有玩電繪?
我有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞