(畫畫撚)鍾意水彩廣告彩入一入嚟

466 回覆
152 Like 8 Dislike
點解你自己啲教畫post反而唔講呢啲
咁啱我老師就係講緊呢樣野
佢話其實唔一定要記晒所有人嘅所有肌肉
要識得用簡單嘅線條去概括
因為曲線其實係好難記得
你用簡單嘅形狀去記
咁樣會好啲
咁當然啦你研究嗰陣時最好都係睇吓真人
但係唔使好精密咁樣記得囉
畫貓狗我就熟悉d三維形狀,但一畫人就食晒屎
可以去試吓搵啲3D軟件去觀察下
不過其實我都係大概記得個形狀
同埋多啲畫囉
anatomy 360
唔一定要記晒

但係長遠你一定要知

學都係學骨骼肌( musculature that attached on skeleton),即係普通art anatomy教嘅

deep muscles都有
點會無咁長
btw張圖
講真,唔熟anatomy好難會識用簡單嘅線條去概括

唔好用籍口去說服自己用少啲時間去學畫畫學知識
反而係要去做好時間管理,分配係自己每日啲時間,擺喺畫畫,擺喺其他重要嘢到

學人體記住要跟住畫肌肉嘅insertion, origin
肌肉點發達都好,origin/insertion都唔會有改變
我自己就覺得其實基本了解會影響曲線嘅肌肉就可以
同埋佢基本嘅形體
如果太早去接觸太多肌肉會好亂

(除非真係玩好精密嗰種人體)
lm
識人體,熟人體有咩好?
畫畫唔駛煩直入gesture嗰part已經畫到唔錯嘅畫
線條概括就係將肌肉嘅surface form變成簡單嘅line,
去將肌肉上面嘅(微趨勢),變成線條,而識人體同唔識人體嘅分別喺線條概括自然就更加明顯

微趨勢即係好細微嘅轉折[plane transition])

世事無優劣,但認知有高有低
我依家就訓練緊自己抓形 形準
學人體最緊要識得搵類似形狀嘅嘢去概括
我老師上堂好好笑 佢用貓砂盆去比喻女仔個胸
即係要搵啲方法令到用自己容易記
但係當然啦肌肉嘅形態都要理解
但係重點係要令自己容易默寫到
不過我自己覺得如果新手連形狀方塊都未處理好
咁快接觸肌肉嘅話
真係會搞唔掂

學畫畫慢慢嚟啦
每個部份慢慢學好佢先
類似係視覺延伸咁,即係舉一反三咁搵啱個可以概括到成個人嘅big shape
頭,軀幹,四肢都可以用打形方法去搵個最近似嘅概括形狀
所以學畫畫由第一步開始做先係最慳時間
我覺得先後次序先係最緊要
未學行先學走就會好似起危樓咁樣
系牙==
所以我覺得如果新手第一步反而係要學識點樣用方塊去睇人體
可以用長方體去contain成個人體,用嚟搵透視

而頭,胸廓,盆骨都啱用方體去睇,都可以用嚟搵透視
四肢用圓柱嚟睇
屌仲有最緊要嘅係新手記得搵參考
唔好諗住自己幻想出嚟
我就係走咗好多冤枉路
講太多添
我已經覺得好靚

利伸:唔識畫畫

on

同埋記住要知道光喺邊個方位打過去目標物身上

因為有光,藝術先會存在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞