(畫畫撚)鍾意水彩廣告彩入一入嚟

466 回覆
152 Like 8 Dislike
應該咁講,art style study / artwork study
Study 呢啲對畫畫人嚟講好緊要

首先
人哋睇到既嘢你可能睇唔到
要靠畫一次先睇到work out or not

你睇到既可能個畫家做得未夠好
通過study就可以自己加加減減

即係靚有時唔係真係靚
有啲work唔appealing但都有學習價值

好似係

總之凡事都有可能性
可以上嚟講吓有咩卡住
我哋大把都係自學跌過爬過
我覺得要睇乜嘢媒介囉如果要跟嘅話
水彩我覺得可以真係跟過程嘅水彩呢啲技術含量太高
電繪我就覺得知道個流程之後就真係唔好跟得太多

同埋就算要模仿個心態都唔應該係諗住做到一模一樣啦淨係扮得似

雖然傷害阿Sir話佢應該個心態係要理解點解佢咁做
點解啲嘢會咁樣擺
同埋仲要集中睇吓你想到底學啲乜嘢
唔好大範圍咁樣學
例如你係想學線稿嘅
就集中睇佢線稿
唔好一次過諗住完成晒成幅畫
其實係,一個study 應該最多只可以focus 一樣嘢
人腦做唔到Multitasking
Holbein我唔捨得買
我好鍾意洗錢落啲工具度
可唔可以貼工具相
水彩嗰盒其實依家仲誇張好似有50色
不過而家買咗iPad之後少用左

我係咪應該開過個PO 用例子答你
勁多柒嘢要好大勇氣先可以放上嚟
畫水彩實有7野

年中都嘥唔少張水彩紙
但畫下畫下就知咩色咩色暈埋一齊會靚
新手我建議水彩落色唔好太重手 溝多d水
畫錯都容易洗走 同埋可以玩下一層一層咁疊色
可以啊
大家交流吓
因為主力唔係水彩, 廢事騎劫樓主
認真問, 溝色個D你係點樣練/學返嚟

有時一個唔覺意畫多幾浸就柒咗
我主力係電繪 你哋自便
唔錯
新手想買水彩磚
有無黃店推薦
其實真係經驗尼同靠試
最基本就係跟colour wheel近似既顏色
Eg 紅橙黃 然後對比色就唔好放埋一齊
不過你好稀好淡咁上都唔會太柒
用咗十二蚊店水彩畫
好弱
溝唔埋
勸大家唔好貪平
Artist’s grade 嚟講Holbein差唔多已經係最平嗰幾個brand 買15ml tube自己揀色嘅話
畫畫世界入邊永遠都係一分錢一分貨
本身想去colour EXP買mungyo
佢要星期一先拎到 唔開心
硬嘢嘅話雄獅都幾好 練習用一流
想補充啲啲
我又覺得調色無絕對嘅對錯,因為顏色係相對嘅
對比色(紅、綠)係可以溝埋,睇揀咩色會有唔同傾向嘅earth tone,三原色溝埋可以有灰色添,點樣溝得靚先係技巧
反而係要了解清楚自己手頭上嘅顏色,例如用咩pigment,有啲人會玩到一定只用single pigment嘅顏色添
可以試下整張colour chart,逐隻顏色溝埋,咁你就會知自己有咩做到/做唔到,例如要溝靚嘅紫色一定要用冷調嘅紅&藍
而返到基本步,一張畫靚唔靚都好睇素描關係,即係明暗唔可以太錯
我係淘寶買晒乾一滴仔試用裝
最近轉玩軟頭marker
又一個燒錢
Ya
我而家都叫人唔好死跟
除非畫同人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞