(畫畫撚)鍾意水彩廣告彩入一入嚟

466 回覆
152 Like 8 Dislike
多謝善心回覆
新手想自己係屋企畫水彩
想問下應該入手咩工具去開始?
之前有玩過油畫,個上色原理係咪好唔同,快乾好多無得慢慢blend?
水彩同油畫好唔同
水彩係好多時真係一剎那
而且冇得再遮蓋咁樣

平平哋入盒溫莎嗰啲囉 試吓個感覺先
筆都要買好少少
個感覺好唔同
我一直畫開水彩,前排上左幾堂油畫班諗住玩下體驗下,個原理唔同到我覺得自己係零
想搵人討論水彩 tgid: dollabc
呢度傾唔好咩
無所謂 不過tg講 方便詳細d 鐘意加就加啦

小弟畫作
粗略學過 acrylic,油畫,水彩
水彩係最難
控制水量,先後次序等等要多練習先得
冇得事後調整返
畫嗰時好大壓力

反而acrylic同油畫冇咁大壓力 (財政壓力另計)
因為可以cover d錯位
初接觸畫畫我覺得acrylic幾有成功感
畫女more

畫肌肉仔仔
各位起稿係用水溶性完畢,定係唔起嗰直接用水彩畫?
睇完條link
新手入咗盒梵高,一路都覺得啲水痕好硬
原來佢真係水痕特別勁
我以為係自己問題

同埋成日覺得固體水彩好難拎到好多顏料
次次用筆拎完塗到落個碟到都係得幾滴仔
我見YouTube啲人畫水彩啲色好實淨好深吓
我要做到同樣深色真係要撩勁多勁耐
又唔可以溝咁多水先會啲色實淨
但乾又好難畫好易塗得唔均勻
係咪要買管狀先得定只係我用錯方法
如果要濃嗰啲用管會好啲
不過唔同嘅水彩牌子固體溶解嘅速度都有啲唔同
我之前有畫,之後跟唔到老師停咗一輪!你啲畫好有個人風格
加油啊我都係自己自學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞