RN醫護 : 認真,澳洲啲防疫真係一塌糊塗

281 回覆
499 Like 4 Dislike
黑心?
移咗民去人哋地方接受人哋國策好合理啫
咁入咗籍仲做乜返嚟香港住
反正一開始係佢哋放棄香港
佢啲post 黎黎去去都係講係aus 做野點balance 法 唔似得你地係香港做到成隻狗咁blah blah blah
除左自己打飛機之外見唔到有咩值得follow
覺得work life balance 得咁開心而家應該乖乖地返工 唔好製造恐慌
痴線唔鍾意睇佢打飛機就係酸佢 係呀有得移民最撚勁係你
邊有人講返香港住?

亦都唔叫放棄香港,
真係放棄就唔會咁多人出黎集會, 捐物資, 專登飛返香港投票啦
英國都係咁

你喺街戴口罩會被人望住,甚至被打
我投射咗自己啲仆街同學落去
點解要憎移左民嘅香港人?移民就=放棄香港?
就算有人係真係放棄香港,但都有啲人係純粹鐘意喺外國生活,擴闊下眼界。而且移左民嘅人都有一大堆係支持香港嘅抗爭架喎,可唔可以眼界闊少少,唔好一碌鳩打沉一船人
咁我都明有班香港人係幾仆街既, 有d仲仆街過大陸人
我覺得 佢串柒柒又show off 佢係有問題 亦都冇乜必要follow佢

只不過有好多可能唔係香港嘅人唔係同佢一樣諗法 唔想你地一聽有人移民就屌屌屌

上面個巴打,支持抗爭都仲要俾人話衰過支那狗,做乜尻
唔戴還唔戴,我想戴嘅時候醫院應該提供囉
我屌佢唔係因為佢移民 係純粹唔like 佢本人 搞清楚返先
算啦唔好食兩家茶禮啦
https://hk.news.appledaily.com/international/20200306/X33U74IRNEJV7O46MLTMOIC4C4/

【武漢肺炎】調查顯示英國人最不擔心疫情 港人憂心程度排第四

武漢肺炎肆虐全球,但各國人民對疫情的憂患意識程度不一,英國一項民調顯示,在十個受訪國家及地區當中,英國人的憂患意識最差,香港人憂慮程度則排第四。

英國確診病例已突破百人大關至116人,也出現首宗死亡病例,然而調查研究機構YouGov在2月28日至3月1日期間調查2.1萬人發現,英國人在憂心武漢肺炎疫情與防範意識方面墊底。在十個調查國家及地區中,受訪者憂患意識最強到最弱的國家依序為印尼、馬來西亞、菲律賓、香港、泰國、中國、台灣、新加坡、美國與英國。

對疫情最憂心的印尼有47%的人表示非常害怕、34%的人有些害怕,合計佔整體八成以上,而目前印尼只有兩人確診,也沒有傳出死亡案例。第二憂心的馬來西亞目前有50多宗確診,第四憂心的香港有27%人非常害怕、40%有些害怕,佔整體近七成。相比之下,排名第十的英國僅有5%的人表示非常害怕、19%有些害怕、44%沒有十分害怕、26%完全不害怕。

亞洲國家普遍對疫情身份擔憂,但令人意外的是,疫情最嚴重的中國有超過八萬宗確診、近3,000人死亡,中國人的憂心程度才排第六,26%表示非常害怕、42%有些害怕,26%沒有十分害怕。

代表YouGov發表這次民調報告的史密斯(Matthew Smith)說:「亞洲國家的大多數人目前都避免去人多的場合。中國的隔離手段十分嚴格,85%的人表示會避免去人多的場合,香港也有83%的人會這樣做。但即使在沒有類似措施的國家,大多數人(67%至76%)也表示會避開人群。」

然而在英國,僅有14%的人表示會避開人群,只有35%的人表示會加強洗手等個人衞生習慣。相比起來,香港有89%、中國有84%、台灣有85%的人表示會加強衞生習慣。

英國當局認為口罩沒有防護力的態度似乎影響民眾,僅有1%的英國人表示會戴口罩;香港則有高達90%、台灣有84%的人戴口罩。此外,僅有14%英國人表示會避免觸摸公眾場所的物品,像是會用其他物品去按電梯按鈕,而非用手指;中國則有70%、香港有63%、台灣有49%的人會這樣做。

中央社/英國《每日郵報》
點會無
唔知你邊間
但我都幾肯定大多數有氣壓房做隔離
果陣出ward實習。 個pt咳到閪咁我問個護士點解唔戴口罩。

佢返問我點解 話佢都冇傳染性
同埋influenza 唔會畀抗生素
山火個時畀咗好多口罩出去
我入過隔離病房,有負氣壓,口罩手套同full gown up
巴打算啦,以前高登依家連登,都係有一堆成日覺得喺香港自覺懷才不遇但又嫌其他人好去外國見識吓世界之大嘅人
咁又叫食兩家茶禮支持香港都唔得
早2個月已經斷晒貨啦,國家儲備都攞埋嚟派
今次班鬼佬真係甩晒碌
武漢肺炎2.5%死亡率就無事
接種疫苗百萬分之一既風險就鬼殺咁嘈
鬼佬二戰之後, 享受和平日子太耐, 白人左膠係時侯要衰一獲金先識醒
一般ward 唔係做infective disease, 視乎precaution又會做gown up
可以叫佢地唔好返黎投票啦
反正都唔係真香港人,放棄咗香港
dual citizenship 只是幻覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞