【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(5)

992 回覆
5 Like 1 Dislike
uniqlo ?
唔係🙂
邊個dept要就去邊做
9成入返audit, 不過叫做易啲入fs/ig
但係啲人唔會想book你
因為你做2年唔係真係做audit嘢, 仙價但a1 knowledge
如果有你做我senior就好
你做邊間? 係咪wok team?
冇架啦,肯定會得罪人面阻阻
我一入firm個陣都怕得罪人,會陪坐會做義工
有啲人唔介意,甚至會享受但我唔係啲咁嘅人我就係好介意好唔鐘意
後尾諗通咗
我ot陪坐做義工
得著就係我可以得到senior歡心,更大機會拎到high pay
而呢種所謂得著充滿不確定性,我做完義工陪坐完都未必真係會拎到high pay
但我就肯定會失去咗每晚hea 同休息嘅時間
每日返工都已經chur,有時間hea同休息真係好重要
再加上我又覺得公司唔會唔升我,我做野雖然都唔係好,但做野比我鳩嘅亦都大有人在
既然陪唔陪坐都一樣有得升
為咗一啲充滿不確定性嘅得著而放棄咁多失去咁多
理性話我知唔值得
我都想才俊做我senior啊😭😭😭
2nd tier都有ot fee? 可唔可以話我知邊間
想問吓你依家S幾同埋OT完之後人工會有幾多錢
有冇鳩人鳩事分享下,我想做正常人
聽講0top pay 算吧啦
咁大獲
咁絲打有冇聽過new venture呢個dept
其實當初想做呢個點知on99填錯咗XV
有冇機轉到入去?
通常都係
想問有冇人知 big4一年分邊幾個月份既onboarding batch?
我岩岩grad 9 10月onboard 我驚會遲入過同期grad既人好多 因為身邊有fd已經開始返緊其他工
可唔可以book埋我
思想好正確 但現實係你唔ot就個個當你異類 都on99 返工做狗返到唔記得點做人
New venture唔同野,做d IT project/ product 嗰d
FG應該16k 至18k都可以試,16k 機會大啲,幾年前見過jobsdb有間Iron Mountain 既mnc請會計FG有20k pm,零經驗都20k

commercial 嚟講,識做full set of accounts 三年exp 無牌無degree,SME都出到30k pm,要one man band,但人工無得再上
想問小弟咁既情況易唔易有big4 interview(audit)
poly engine grad GPA 3.1
連engine都黎搶big4係咩玩法
自己果行冇得撈咩
返去你嘅工程啦
有得撈同好冇撈係兩回事
兩邊都係做狗 想做隻高級D既狗
有冇人知今年sw written test係問啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞