【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(5)

992 回覆
5 Like 1 Dislike
好似出得7788?
仲有人未死心

利申 冇任何offer
想請教non-accounting business degree 想考new QP associate level 抵唔抵玩?
應該可以exempt到部分卷
同埋想問exam enrollment fee包唔包learning pack?定係要再買?
thx
唔抵玩,唔做audit就唔好玩new qp,考試好叻另計,考試叻的話考CFA做finance 仲好,含金量更高

non accounting degree既BBA又唔係讀conversion,零exemption,non business degree一樣零exemption

enrollment fee包 learning pack,即study materials,可以自己讀完去考試
exemption 方面唔知有無答錯,你上公會個網自己睇,或者打去問好過
咁我就係英國讀緊final year, 拎左pwc audit offer,但因肺炎學校可以比你揀考唔考final,唔考就拎coursework分當final grade,考左就可以exempt CPA Australia, ACCA, ICAEW 哥堆但就無HKICPA, 想知我唔考final 對conversion exemption同offer會唔會有無影響?
唔過3是常識啦
intern就係second tier做
會唔會出左offer 之後收番, 聽講而加4月份開始已經勁多idle
唔好呀!!!!! 我11月先開工
有無得畢業都未知
聽講澳洲個邊黎緊幾個月會重新review cut 一半offer
黠會畢唔到, final online 考呀嘛, 一早announce jor
一日未到最後都唔知
一陣話大家出貓唔計數要最追成件事又係柒
同埋而加QP 佢推遲1年,年尾考試又多一批新畢業既QP workshop 如果佢搞唔掂考試場地同facilitator 隨時禁考令唔俾大家考試

```
由2月開始成條team wfh到而加
我1月wfh左幾日only
sorry阻大家一陣 想問PwC tax intern幾時出offer?又或者佢仲會唔會出?
1月到而家wfk得幾一日定兩日
不過auditor有天生抗體 唔驚
有冇人依家想轉工
利申,middle level,個市好靜
市面上其實係咪有人會收錢幫人簽hkicpa既經驗
綠色big4想賺referral fee
有人想入火坑可以加我tg
https://t.me/hwrgfhk
姐係點?
聽閒B記 R記 S記全部凍薪
共渡時艱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞