【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(5)

992 回覆
5 Like 1 Dislike
未fg薯仔唔清楚
不過做定最壞準備
你而家做緊banking既RM?
你想做corp fin或者RM,同Corporate accounting 好唔同,corporate accounting 離唔開ap ar gl 入voucher,埋數出financial statements,可以好tedious 同好悶,但呢個時勢未有offer咪accept住先,之後再轉
其實我留學生本身係當地最大間Corp bank 簽左一年約 前半RM 後半其他 dep intern
但轉full time 一定要master grad
我經濟上無能力讀
而家都係當地求其搵份工
intern人工應該未必夠俾master學費,你自己揾工賺學費已好好啦,我識有啲人屋企有錢,英國畢業後返香港揾工都要靠屋企人,仲要係三四線港資銀行工,佢嗰行應該要考CFA,但懶都乜都唔考淨係打機

TMF都聽過個名,但個人覺得Corp bank出路較好,你嗰行要master又需要錢讀都無法,完intern轉工前同人打好關係,可能未讀完master已有轉機
唔知in-house accountant 條career path 係點
我仲要0 Acct 底 大學讀得兩個course
好講際遇同運氣,命水既嘢...
係咪big 4 會比較好
無報到
其實係,但大前提要捱到

我有同學gpa好低,都入到second tier但做兩個月頂唔順裸辭,之後三年內左跳又跳,唔計audit嗰份,最短份工得半年,最長一年,離開audit後三年已過30k pm,一份cpa既paper都無考過,咁你覺得commercial 靠咩?
我無選擇 想移民
做呢份2-3年拎到passport 再算
其實 IRD intern 對入big4 係咪真係有用?
想請教下係咪做過ipo auditing deal條exit path會好d 同埋係咪普遍好撚wok
有冇話fs定non fs接觸到既機會大d

利申 應該10月onboard 打算5年內跳corp fi/ pe
Big4 exp hire呢家收唔收top up?
應該唔請啦,聽聞freeze Headcount
經濟咁差 做緊Big4既大家驚唔驚黎緊呢年冇職升
唔會啦
唔升咪走囉 big4又唔係d咩好值得做既公司
有人仲報到big4 summer intern ?
今年fresh grad 仲未有audit offer 係咪玩完架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞