【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(5)

992 回覆
5 Like 1 Dislike
想知讀u入面如果無做過intern會唔會影響入big4機會
因為用做1年上莊1年去exchange 剩低d暑sem都要追credit如無意外都係second up grad
如果chur到爆讀可以博下上first hon 定係依家讀緊書既時間搵d細既firm audit or account related part time job翻下
同埋諗緊好唔好讀多科finance major (chur d 但係應該唔會defer)會唔會對出黎有幫助

九龍大學 acct major
識人翻pwc intern翻到晚晚3 4點放工wo
3大grad都搵唔到offer
Ching 做左幾耐commercial 再報big 4
有aptitude test就唔會睇返cv
有幾奇?以前我有個同事hku咪又係做second tier再min join過黎,big 4 audit睇aptitude test同面試揀人多過睇出身,但近期應該難入咗
就我理解, big4 audit係會收non-accounting major甚至non-business degree candidates, 但local firm唔會收, 因為big4工作流程叫比較規範, engagement team入會有senior帶/指導junior做野, 公司規模比較大有資源去train up junior, 細行無呢d資源去請non-business degree嘅人

我覺得就算你自資讀完個conversion program, local firm都應該唔會考慮你, 如果你真係想做audit就直接apply for big4 fresh grad啦, 如果big4請會幫你出埋錢讀conversion program不過會有賣身契

2nd tier我都未聽聞過有公司有conversion program scheme, 不過如果你真係自資讀左我諗都有機會, 不過條路都唔易行同好uncertain, 真係要好好諗清楚
3大grad+垃圾CV=垃圾

做左一年commercial 呀

依加做緊second tier a1但好彩我唔覺得自己好慘,我唔會自視過高既
就係衰ap test lol我人蠢無藥醫
Hku做second tier比我更出奇
但你個要求有Aco 就fit 到
hku同1科排頭同排尾都差好遠啦,用大學做指標無咩意思,再過幾年三大優勢更加唔明顯,當然你唔好太廢既u出身
啱呀,講真,我又唔係咩勁人,入唔到都唔出奇
巴打,d apt test有source
我知呀,但我果個已經out左
年年有update
佢無俾interview你?
無,我連ap test 都過唔到wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞