【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(5)

992 回覆
5 Like 1 Dislike
我就好你少少
依家都係2nd tier
9月左右入返big4
如果我係你
一係就快啲chur多啲野上身做
一係就保狀持現狀
人地叫你做野你又真係唔識做時
就話唔識做,不過可以試下,教我點樣做
好多時senior 或者m 既,好心既,都會攬咗好多野上身
我就會由得佢攬,辛苦既又唔係自己,雖然會學少咗野
但係自己得閒左,可以温書做其他野
未past 哂QP就放多啲時間落去QP好過
你past 哂QP先講啦
牌就你既,report 又唔係你既,又唔係你你簽
叫到你做野啦喎,你又唔識做
我就會問A2, senior ,我會話我唔識做,不過可以試下
多數就會教你點樣做
學到野時,又不失風度
講真呀
你入2nd tier 都會會想入返big4
自己就勸你快啲返番Big4
始終big4先係皇道
雖然呢一兩年應該難 入啲
但唔好放棄每一個機會
人地點踩你,點覺得你冇可能
你就要更加做到比佢地睇
你係得既
你係做到既
咁先會有人睇得起身
加油啦
共勉之
多謝巴打
但連高我一個grade既新人有時都會idle,我既job比佢仲少
遇到好人既senior, 我自己都會多d請教下佢
始終唔係個個都肯教
自己都想學多d野
咪由佢idle 囉
唔好咁執着idle 唔idle
而係要問你自己
你係idle或者得閒既時間
你有冇學到野
如果你係有心既
Idle 時間咪温書囉
比人捉到咪話冇野做
問有冇野比我學,而唔係問有冇野比我做
因為問有冇野比你做,一定比啲屎你做,但又學唔到野
問有冇野學
到時佢唔教你學野都唔好意思啦
如果真係比啲好簡單既野你做,又或者比屎你食既
你咪快快手做完佢算啦,冇咩好留戀,快啲入返big4算啦
工黎架咋,唔係同佢拍拖呀
快啲温書好過啦
你聽我講
未past qp未攞到牌
你什麼都不是
你連正式會計師都唔係呀
對我黎講
Job is nothing
自己先係everything
識人好過識字呀小朋友
你識做野,真係大把野比你做
但係永遠都唔係升你
你識做人,你唔識做working 又點,咪又係升你
你要學既係做人,唔係做狗呀
Sor 講得直咗啲
但希望你明白
好多野,你控制唔到
控制到既只有自己
你想點係你自己選擇
如果你想控制到某啲嘢或者更多既野
個種叫做自由
自由從來唔係免費
唔係叫下口號就得(好似香港咁,除非第三次世界大戰,如果唔係冇機會推到呢個垃圾政府)
如果你想控制到某啲野
你就要變強大
變強大唔係叫你chur 好多野上身
而係你要識諗點樣可以令我學到個樣野
最後就係
你學到幾多野,係你既問題
而唔係其他人問題
你係有努力過呀,你有問過其他人可唔可以教你呀
但係你既思想始終係人地唔教你,人地唔幫你
人地教你幫你係人情,唔好take for granted
最重要既係你自己有冇心去做
有心去做自己點都揾到野去做

記住你係要做人 唔係做狗
巴打所言甚是
最重要係點增值自己
其他野盡咗力就算
多謝
我都係呢個心態
有新國野學固然好
無咪溫書(屋企溫啦)
會計
滙豐收返offer,會唔會big 4都收返offer架
唔好意思,想請教下三大non business degree想grad咗入big4 audit,會唔會好難?如果我grad咗再讀conversion programme,big4會唔會收
金融海嘯個陣, 某d big4 開工前2-3星期先簽約 (講緊9月10月)
一日唔簽約, 你點知佢會唔會cut offer
想知如果一早簽左contract 9 10月先返工 會唔會都收返offer?
想問下
In-House accounting officer 大約career path 係點
Listed MNC
利申 Fresh grad 對account 0認識
Ug讀Finance (investment focus)
Intern 都係做過d 外資bank 既rm
一心想入big4 audit , 下年grad , 今年做IRD summer intern 有冇幫助
你finance team幾多人?做咩job duties ?
Junior account officer
個team 未清楚
公司叫TMF group
呢間好似做accounting services,有啲似Tricor,但benefits 應該好過Tricor,你係做services team,定係間公司自己internal finance dept既corporate accounting role ?
做corporate accounting
佢話 Major cliënt
我完全一頭霧水
本身諗住讀master 同係bank度轉入Corp Fin/ 繼續RM無搵grad job
呢份工係間公司個team lead介紹我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞