【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(5)

992 回覆
5 Like 1 Dislike
巴打你都係做bdo?
Nah
想轉risk / m&a其實
20fg 想問下有冇人知係big4做過intern攞左return offer. grad job正常係咪都係會派番去個條team(問過hr答完好似冇答咁) 感謝大家
我做咗兩年幾big 4 audit
都見過唔少senior轉到去做advisory
internal transfer又有,轉出去又有
不過risk 佔大多數
而且risk 嘅門檻唔係好高,就我所知有部份轉到去risk 嘅senior 做audit個陣係拎normal pay
不過值唔值得轉又係另一回事
如果想長做big 4做到升經理嘅話就可能好過做audit嘅
ot 肯定冇咁多,人工又同audit 一樣
但如果想跳出去做嘅話,出路除時仲窄過做audit
[暴大校友要人] 登記出席投票
https://lih.kg/2061162
咁m&a個面呢? 利由啱啱個peak 0ot
聽過嘅case一係top pay一係去外國
利申:我都想轉不過我三年都係得normal pay
再利申:我嘅ot 時數我都幾sure 係低過其他人嘅平均ot時數,如果越wok就越值得拎high/top pay 嘅話,咁我的確係抵拎normal
我好撚wok
0ot都wok?
0 OT 但日日4點唔WOK
可能我講唔清楚 做到四點 但係唔派OT
想問各位 如果今年9月前收到offer但

之後要有一個月成個月去外地有d緊一要野搞 要remote working

2021 1月/2月 邊一個月會好d? 相對上冇咁忙?

Let say 做tax唔係audit

唔該哂
我想問mazars 等幾耐會有second in ?
你check返email有寫,7月開2nd in

可能有回報嘅,話唔定你啲經理撐你拎top pay
以前做a個陣試過有job 一個鐘ot pay都唔派,但個senior開聲叫我ot仲要個語氣都唔多好
我又覺得啲野都唔急
嬲嬲地六點幾就走人
走完第二日點面對佢
真人有個都正,隻腳好長J 得過
Hr姐姐嚟?
到時用第日玩法囉,上hr 度大大聲屌佢,再搵日屌個partner, 最好比其他豬肉台既A 聽到,搞大佢等無人再同佢賣命,睇下邊個會驚d
而家d A 唔做野都係度好似好叻咁拎上黎講,到你做S 既時候d A 走晒你就知味道

可能背後有野你唔知姐,你憑咩覺得 d 野係唔趕
bxo hr
咁講啦
一蚊ot 錢都唔比嘅話,我肯ot做係做善事係比面,就算唔ot做道理都係我個度
憑咩要我做義工?
同埋個隻job 嘅deadline都好明確,事實上就完全唔趕,點解要ot?
反而係個senior,每晚十二點一點先走,第二日差唔多lunch time先返,返公司冇耐就放低個袋就食lunch, 又食得耐
咁樣做野嘅工作效率除時仲低過朝九晚六
然後我準時返工就叫我ot,都on 撚99
利申做咗s 成年,啲a 幾點返幾點收我完全唔會理,真係要ot 我cut 自己鐘都會比返鐘佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞