鐘意洗車既入黎

642 回覆
94 Like 3 Dislike
想問荃灣邊到有水源洗車,公廁錶位個d
美光嘅嘢大部分都好好用
我泊樹下 真係要一星期一次
如果唔係啲雀屎積食落去就大獲
我個度住村屋好方便可以直接用水喉射

想請教下巴打
洗車液係咪多數連噴壺用
先用清水洗一次再用洗車液再用水沖
又唔一定
但噴壺就方便啲
多啲泡又好似乾淨啲

如果無就用水桶開就得
我自己有時間既話會清水-> prewash 泡壺噴泡 -> 過水 -> 再噴鑊膜水用洗車手套洗-> 過水-> 洗鈴
洗鈴我通常唔會第一個step 就洗 因為岩岩用完車就洗鈴會好傷隻碟 有機會變型
性價比高
想請教下樓主Gyeon bathe+
邊度有得買

同埋有冇啲咩鍍膜水推介
巴打請教一下
Gyeon bathe+ 係當洗車液咁去洗車
定係用返平時au洗車液去洗車,之後再用Gyeon bathe+ 過一次水

另外可以持續有效幾耐
唔該哂巴打
我用開Gyeon bath+ 佢本身係一隻有鍍膜成份氧化矽sio2 既洗車水黎 呢隻野last 到3星期左右 起泡唔算勁 所以我習慣唔會每次都用 一個月用一次當鍍膜修補 每次用3 蓋左右 同埋如果成日熱車洗或者太陽式下曬住洗 我唔Recommend 用因為會一達達。

至於地點 你可以search gyeon bathe+ hk online 之類既Keywords 或者去ssp 金標x 睇下有冇。公價係$180 400ml 或者係Amazon us 買1L。
Prewash 我會用起泡勁既洗車水 prewash 完之用bathe+ 認得洗 會令好多 同埋洗完你會好明顯係好滑身同埋好似多左層野係度咁 搵人做過鍍膜你就明點為止多左一層野
LM
至於泡壺我都係用淘寶十鳩幾蚊隻果D 唔洗買Karwzar 3舊水隻果D 貴價野 噴出黎分別唔大 識控制份量既話任何泡壺都會做到雪泡效果
公廁拎水洗車係犯法 盡量搵有源供應既停車場吧 因為街邊既係雨水渠不是排污渠
洗車機洗到屋企部vellfire車頂見銀色
thanks🙏🙏🙏
好大機會係有雀屎或者泥整污糟但又冇即時清 時間耐左污糟物食左落層油果陣用高水壓洗車機一沖咪污糟物連油沖走 所以架車污糟左要即刻用紙巾鋪上污糟左既地方用小量水倒上去等一陣 等污染物溶開再清走
無賣 Adam's, sor
得 Chemical Guys Big Mouth
屌你老母臭閪,你自己講地盤洗地水槍
每次發現好多傷痕
我去無刷洗車嗰啲
巴打有冇試過呢支,利申用開
想知同你個支有咩分別
師兄,邊度有無刷洗車?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞